Dejte sbohem zánětu šlach – jak ho poznat a léčit

Zánět svalů a šlach není ničím příjemným. Kromě bolesti se musíme potýkat s problémovým pohybem a často i s omezením práce. Proto se hodí vědět, kam se zánětem šlach zajít a jak co nejrychleji vyléčit zánět šlach.

Lidské tělo má schopnost být neustále v pohybu. Je ale rozdíl, pokud jsme trénovaní a v kondici, nebo se pohneme až po dlouhém sezení u počítače v ergonomicky nevhodné žili. Velké dopady na náš stav má také to, kolik nám je let a to, zda nejsme nemocní. (Často skrytě.)

Jelikož mast na zánět šlach může ulevit jen krátkodobě a nemusí řešit pravou příčinu problému, objasníme vám, co je v podobné situaci nejlepší.

Tak pokračujte ve čtení!

Jak poznat zánět šlach

Šlachy upínají svaly ke kosti. To znamená, že když je postihne zánět, dost zásadně to ovlivní naši schopnost normálně se hýbat. Někdy může jít o jednorázovou zkušenost, jindy jde zase o chronický zánět, který se zlepšuje a zhoršuje v závislosti na tom, co děláme. 

Příznaky zánětu šlach jsou:

jak poznat zánět šlach

Příčin, proč k tomuto problému dochází, existuje mnoho. Asi nejčastěji jde o následek úrazu. Například během sportu, nebo neopatrného pohybu v každodenním životě. K zánětu šlach jsme náchylnější i kvůli zvyšujícímu se věku, cukrovce a revmatoidní artritidě, nebo kvůli užívání některých typů antibiotik.

Revmatický zánět šlach

Revmatoidní artritida způsobuje zánět kloubů. Je proto docela pochopitelné, že se může rozšířit i na šlachy, které jsou v její blízkosti. V každém případě jde o stav, jehož úspěšné zvládnutí vyžaduje návštěvu lékaře. Ten vám může předepsat léky proti zánětům, nebo navrhnout chirurgické odstranění poškozené tkáně.

Zánět šlach na ruce

Řada z nás manuálně pracuje, nebo sedí u počítače. Což přispívá k tomu, že dlouhodobě přetěžujeme ruce a opakovaně je nutíme do jednotvárného pohybu. To způsobuje tření a zároveň to zvyšuje riziko úrazů a trhlin, které vedou k aseptickým zánětům. Ačkoliv to zní jako něco, co po několika dnech klidu zase přejde, je důležité myslet na to, že čím více se tento stav opakuje a čím déle trvá, tím větší existuje pravděpodobnost, že dojde k degenerativním změnám v anatomii a fungování ruky.

zánět šlach na ruce
zánět achillovy paty

Zánět Achillovy šlachy

K poškození Achillovy šlachy může dojít ve chvíli, kdy je vystavená nadměrné zátěži. Například při sportu. Stejně jako u šlach v ruce může docházet k poškozování a k dystrofii, která má negativní vliv na její pružnost a pohyblivost. 

Tohoto problému se dá zbavit jen tím, že citelně snížíte zátěž postižené oblasti. Někdy se přistupuje i k aplikaci sádry, aby měla noha správnou fixaci. V nejhorších případech je nutné zvážit operaci.

Zánět šlach na nártu

Dost potrápit umí i zánět šlach na nártu. Noha je kvůli němu viditelně oteklá a je citlivá na jakoukoliv aktivitu, nebo na dotek. Což dost zásadně ovlivňuje naši chůzi.

zánět šlach na nártu

Jak léčit zánět šlach

Podle toho, jak moc je váš stav závažný zvládnete zánět šlach vyřešit buď svépomocí doma, nebo za asistence lékaře.

Jako první pomoc při potížích nejlépe funguje:

  • Klid
  • Studený obklad
  • Teplý obklad
  • Lék proti zánětu a bolesti
  • Kompresní stažení
  • Lehké protahování

Pokud tyto kroky nepomáhají a situace je buď stejná, nebo horší, lékař vám nabídne hůl, ortézu nebo jinou formu fixace a podpory pohybu, obstřik, fyzikální terapii, nebo operaci.

jak léčit zánět šlach

Kam se zánětem šlach?

Pokud se chcete svěřit do rukou odborníkovi, v první řadě navštivte svého praktického lékaře. Ten v závislosti na výsledcích prohlídky zváží, zda vám bude stačit předepsání fyzioterapie, nebo má váš problém závažnější příčinu a bude nejlepší vás poslat k revmatologovi.

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Žádná konkrétní doba, která by určovala, jak dlouho se zánět léčí, neexistuje. Je to dáno tím, že každý případ je individuální. Záleží na vašem věku, na zdravotním stavu, na stupni aktivity či na rozsáhlosti problému. V případě, že je zánět šlach chronický nedojde k jeho úplnému vyléčení nikdy.

Úspěch léčby však můžete podpořit cílenou změnou životního stylu. Pokud máte problémy s rukama, během práce se protahujte, nebo se snažte častěji měnit pozici. Také omezte podobnou zátěž ve svém volnu. Dobrým tipem je i dlouhodobé užívání doplňků stravy, které podporují normální stav kloubů, kostí a svalů.