Zablokovaný krk – Příčiny, příznaky a co pomáhá

V dnešní době pracuje spousta lidí u počítače. Ve volnu sledujeme televizi, nebo máme v ruce neustále telefon. Navíc jsme permanentně ve stresu. Když se nehlídáme a dobře se o sebe nestaráme, může to vyústit v zablokovaný krk. Co to znamená? A co se s tím dá dělat?

Že máme problém často identifikujeme už ráno. Krátce poté, co se probudíme. Mnoha lidem se totiž stává, že nemohou otočit hlavu. Blokádu krku ale může způsobit i zcela nevinná, avšak několik hodin trvající cesta autem. Úplně vyloučit ale nelze ani vliv nachlazení. A je jedno, jestli pochází z otevřeného okna, nebo z klimatizace, která jede v letních měsících na plné pecky.

Jelikož krk ke svému životu nutně potřebujeme, je naprosto logické, že se snažíme přijít na to, jak ho co nejrychleji odblokovat. Jenže, myslete na to, že jde problém, který se týká nervů a páteře. Takže je nutné počínat si s maximální opatrností.

Jak na to?

Příčiny zablokovaného krku

Jak už bylo řečeno, blokádu krku může způsobit dlouhá cesta autem. Nebo jiné dlouhodobé setrvání hlavy a krku v jedné pozici. Dále má vliv jakékoliv větší prochladnutí. Proto byste měli sedět dále od okna. Nebo byste měli alespoň respektovat, jaký je doporučený rozdíl vnější a vnitřní teploty v letních měsících. Dobře vám neudělá ani stres, který se vám ukládá za krkem. A nevhodný polštář.

zablokovaný krk příznaky a příčiny

Nejčastější příznaky

Zablokovaný krk vás na sebe dokáže upozornit sám. A to mnoha způsoby.

Můžete zaznamenat:

  • Bolest
  • Problémy s otáčením hlavy
  • Brnění
  • Motání hlavy
  • Bolest hlavy

Jelikož jsou všechny problémy, které se týkají hlavy a páteře, potenciálně rizikové, určitě se vám vyplatí kontaktovat svého ošetřujícího lékaře. Ten vyloučí, že máte vážnější zdravotní problém a v nejlepším případě vás pošle na rehabilitaci.

co pomáhá na zablokovaný krk

Co pomáhá na zablokovaný krk?

Pokud jsou vaše bolesti dlouhodobé a ještě ke všemu nesnesitelné, může vám doporučit užívání léků, které mají schopnost je trochu ztlumit. Ve své podstatě jde ale o dost pasivní způsob léčby. Proto bychom vám doporučili pár jiných triků, které vám mohou trochu ulevit. Jak na zablokovaný krk vám nejlépe poví fyzioterapeut. 

První pomoc od bolesti může do jeho návštěvy poskytnout:

  • Teplý obklad
  • Tření rukama
  • Klidový režim
jak na zablokovaný krk cviky

Cviky na zablokovaný krk

Nejlepší metodou, jak uvolnit zablokovaný krk, je cvičení. Nejprve byste ho ale měli provádět s fyzioterapeutem. Který vám pomůže správné zvládnutí techniky. Myslete totiž na to, že přílišná horlivost, která jde ruku v ruce s nesprávně provedenou technikou, může u fyzioterapeutického cvičení způsobit víc škod než užitku. 

Obecně se ale ve fyzioterapii doporučuje:

Nejlepší je, pokud tyto cviky cvičíte s odborníkem, nebo alespoň s odborně provedeným fyzioterapeutickým videem. Pokud ani tohle nepomůže, je nejlepší volbou objednávka na terapii. Samozřejmě, bude vás to něco stát. Na druhou stranu, jde o investici do vašeho zdraví. K čemu vám budou peníze, když se budete cítit mizerně? A váš zablokovaný krk se bude neustále vracet? Když ale zjistíte, jak na to, zvládnete si ulevit už při počátečních potížích.

Měli jste někdy zablokovaný krk? Pokud ano, pro jaké jste se rozhodli řešení?

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.