Trápí vás bolest zad? Vyzkoušejte tyto cviky

Bolest zad je něco, s čím se většina z nás naučila žít. Faktem ale je, že bolest zad není normální a většinou signalizuje nějaký zdravotní problém. Z toho důvodu si povíme něco o jejích příčinách. A také vám nabídneme cviky na uvolnění zad.

Cviky na protažení zad by měl znát prakticky každý. Bolest zad se totiž nevyhýbá nikomu. Trápí jak manuálně pracující, tak lidi v kancelářích. Neuniknou jí ani ženy na rodičovské dovolené, které co chvíli zvedají děti, které touží po jejich plné pozornosti.

Když o bolesti zad s někým mluvíte, zjistíte, že spousta lidí tento projev těla dlouhodobě ignoruje. Což rozhodně není správné. I banální bolest zad totiž může signalizovat vážné choroby.

Co může bolest zad znamenat? A jaké cviky na posílení zad jsou nejlepší?

Příčiny bolesti zad

Bolest zad může mít mnoho spouštěcích faktorů. Některé z nich jsou banální a po úpravě životního stylu problémy s ní odezní. Jindy jde o projev těla, kterým se nám snaží dát nějakým způsobem najevo, že se pere s vážnou nemocí.

Mezi možné příčiny bolesti zad patří:

  • Úraz
  • Natažení, nebo poškození svalů
  • Vyhřezlá ploténka
  • Artritida
  • Osteoporóza
  • Rakovina s metastázami v kostech
  • Onemocnění ledvin
  • Skolióza
  • Špatný posed
  • Špatný postoj
  • Infekce
  • Poruchy spánku
cviky na záda

A mnoho dalších. Je tedy ve vašem vlastním zájmu objednat se k lékaři a nechat se pořádně vyšetřit. Jen tak budete vědět, na čem doopravdy jste. 

Mezi rizikové faktory, které mohou mít na výskyt bolesti zad negativní vliv, patří těhotenství, sedavý způsob života, nadměrná fyzická aktivita, kouření, obezita, starší věk, genetika či váš aktuální zdravotní stav.

Nejlepší cviky na bolesti zad

Pokud jste byli u lékaře a ten vám řekl, že za vašimi problémy se zády není žádná vážná nemoc, ale špatný postoj, sedavý způsob života či fyzická námaha, můžete si ulevit pravidelným cvičením. 

Kočka

Klekněte si na zem s nohama v šířce vašich kyčlí. Dlaněmi se opřete o zem, tak, aby měly šířku vašich ramen. Rovná záda pak pomalu vyhrbte dovnitř. Tak, jako to dělávají kočky. Pohyb veďte pomalu, ale plynule. Nezapomínejte u cvičení dýchat.

bolavá záda cvičení

Zvednutí těla do výšky

Zůstaňte v pozici kočky. Jen s tím rozdílem, že vaše špičky budou směřovat dolů. Následně se o ně opřete, zafixujte tělo a zvedněte se o pár centimetrů nahoru. Tělo je stabilní, protože se opíráte o špičky a o položené dlaně. Kolena jsou mírně ve vzduchu. Záda mějte rovná. V této pozici se třikrát nadechněte. Pak můžete povolit. (Pozor, dýchání provádějte do středu těla.)

Leh na zádech

Lehněte si na záda, ruce položte podél těla a zvedněte nohy do výšky. Nemusí být úplně rovně, je naopak vhodné mít mírně pokrčená kolena. Klíčové je, aby bederní páteř byla přilepená na podložce. Dlaně položte na kolena a zatlačte jimi směrem do dlaní. U toho nezapomeňte přitisknout bedra k podlaze. Držte 10 vteřin a u toho nezapomeňte dýchat.

cvičení na záda

Kobra

Lehněte si na břicho na podložku a pokrčené ruce dejte do úrovně hrudního koše dlaněmi dolů. Rukama se zapřete a zvedněte svůj trup nad zem. Záda mějte prohnutá a nohy klidně položené za sebou. 

Jaké jsou vaše nejoblíbenější cviky na bolavá záda?

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.