Kdy a jak na správné protahování svalů?

Strečink je slovo, které možná znáte z lekcí cvičení. A to ať už se jich fyzicky účastníte, nebo se na ně náhodou díváte v televizi. Pravdou ale je, že i když jsme si důležitosti této aktivity vědomi, málokdo z nás se jí doopravdy věnuje. Jaké má protahování benefity? A jak ho dělat správně?

Lidské tělo má široké spektrum opravdu úžasných schopností. Umožňuje nám podávat překvapivé výkony. Například při sportu, nebo při záchraně něčího života. Zároveň má při vhodně nastavených podmínkách dobrou schopnost regenerace. 

Pravdou ale je, že aby mohl pohybový aparát fungovat co nejefektivněji a zároveň se předešlo riziku vzniku nežádoucích úrazů, před každým plánovaným výkonem je potřeba se protáhnout. Někdo dokonce říká, že čas na protáhnutí by si měl člověk najít dokonce i po něm.

Jak to tedy je? A jaké benefity vám může pravidelné protahování před cvičením a po cvičení nabídnout?

Proč je protahování důležité?

Nejprve byste měli vědět, proč je dobré s protahováním těla vůbec začínat. Hodně lidí ho totiž vnímá jako naprosto nadbytečný úkon, který je obírá o čas, který by mohli strávit například zvedáním činek v posilovně, nebo kolektivní hrou.

Protahování má pozitivní vliv na:

  • Flexibilitu
  • Zlepšení pohyblivosti (je celkem snadné díky němu překonat své dosavadní pohybové limity)
  • Zlepšení výkonu 
  • Lepší prokrvení svalů
  • Zlepšení postoje
  • Bolesti zad
  • Stres
  • Duševní klid
  • Bolest hlavy (zvlášť, pokud je bolest způsobená stresem)
protahování svalů

Každý člověk si může v závislosti na svých schopnostech vybrat z několika rozdílných typů protahování. Což znamená, že by to pro vás mělo být o něco příjemnější než když se budete držet jedné stanovené techniky, která vám nemusí z nějakého důvodu vyhovovat.

Jak se správně protahovat

Když už jsme nakousli ty techniky, bylo by vhodné si je alespoň trochu přiblížit. Známe například dynamické, statické, pasivní nebo aktivní protahování. Co se týče statických druhů protahování, je pro ně typické, že se v jejich průběhu setrvává v jedné pozici po trochu delší dobu. Obvykle jde o rozmezí 10-30 vteřin. Tento typ protahování se volí po skončení cvičení.

Dynamické protahování je oproti tomu pasivnímu (nečekaně) aktivní. Tento typ protahování se doporučuje jako rozcvička před cvičením.

protahování před a po cvičení běhu

Co se týká samotného protahování, úplně na začátku je vhodné si udělat čas alespoň 5-10 minut na začátku a po skončení cvičení. Právě v tomto čase se budete protahovat. Pokud necvičíte každý den, doporučuje se najít si v průběhu dne kdy necvičíte 5-10 minut a věnovat se protahování i tak. 

Myslete na to, že:

  • Pokud máte akutní, nebo již existující zranění, protahování byste měli nejdříve konzultovat se svým ošetřujícím lékařem
  • Pokud máte nějaké potíže s pohybem, s lékařem proberte vhodné alternativy protahování, které pro vás budou bezpečné
  • Není vhodné se protahovat za hranice vašich schopností (pokud je vám protáhnutí v nějakém bodě nepříjemné, nesnažte se ho překonat a trochu uberte)
  • Není dobré to s protahováním přehánět
  • Není vhodné protahovat svaly, které nejsou rozehřáté
jak se správně protahovat

Protahování před a po tréninku

Protahování po běhu dělá čas od času každý. Co když se ale věnujete nějakému jinému druhu cvičení? 

Protahování před začátkem cvičení, nebo sportu je dobré na rozehřátí a má mnoho benefitů, kvůli kterým byste ho měli zařadit do své cvičební rutiny. Kromě toho, že vám rozcvičení pomůže trochu zvýšit tělesnou teplotu pomáhá s přípravou svalů. Také zlepšuje pohyblivost celého těla a připravuje vás i psychicky na to, čemu se hodláte věnovat.

Protahování po cvičení má taktéž dobré dopady na vaši celkovou pohyblivost. Také by mělo minimalizovat bolesti a zlepšit prokrvení svalů, které se po skončení náročnějšího výkonu obvykle regenerují. 

Samozřejmě je důležité nezapomínat ani na klouby, které může pravidelný pohyb zatížit. Proto je vhodné myslet na dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.