Zánět kloubů: Příznaky a jak na léčbu

Zánět čelistního kloubu může způsobovat nepředstavitelné bolesti a problémy s běžným příjmem potravy. Zánět ramenního kloubu může odkazovat na zranění, které bylo způsobeno sportem, nebo fyzicky náročnou prací. Zánět kyčelního kloubu je zase celkem častý u starších lidí. Má zánět vždy stejnou příčinu? A dá se nějak léčit?

Pohybový aparát je sice velmi odolný, v některých ohledech je ale náchylný k různým typům problémů, které mnohdy vycházejí z chorob, úrazů a pokročilého věku člověka.

Mezi celkem časté potíže patří zánět kloubů, který působí pacientům potíže s běžným pohybem a vyvolává bolest. Jenže, pod zánětem kloubů se může skrývat několik diametrálně odlišných jevů.

Proto se na tuto problematiku zaměříme níže.

Co je to zánět kloubů?

Zánět kloubů je stav, v průběhu kterého tělo produkuje bílé krvinky a proteiny, jejichž úkolem je ochrana těla před infekcí. Ta může být virového, ale i bakteriálního původu. V některých případech se ale stává, že imunitní systém člověka nevyhodnotí správně hrozbu. Takže začne útočit na něco, co ho nijak neohrožuje. Obvykle na svou vlastní tkáň. V takovém případě hovoříme o autoimunitních chorobách.

zánět čelistního ramenního kyčelního kloubu

Zánět kloubů tedy může být způsobený bojem proti skutečnému nepříteli, nebo autoimunitní chorobou, která postihuje pohybový aparát.

Příznaky zánětu kloubů

Příznaky zánětu kloubů se většinou (s ohledem na příčinu) moc neliší. Běžný pozorovatel nemusí zaznamenat žádný rozdíl.

Všímat si můžete:

  • Zarudnutí
  • Otoku kloubu
  • Bolesti
  • Ztuhnutí a ztráty pohyblivosti

V některých případech může mít zánět kloubů i další doprovodné příznaky. Hovoříme například o horečce, zimnici, únavě a nedostatku energie, bolesti hlavy a ztrátě chuti k jídlu.

zánět kloubů léčba příznaky

Jak léčit zanícený kloub?

Za všech okolností byste se měli se svými problémy vydat ke svému ošetřujícímu lékaři. Ten na základě testů vyhodnotí, jestli se jedná o autoimunitní chorobu, která mívá chronický charakter, nebo jde o krátkodobé onemocnění kloubů, které bylo způsobeno (nejčastěji) bakteriální infekcí. Podle toho se rozhodne, jakou vám nasadí léčbu.

Bylinky

Bylinky na klouby se obvykle používají při chronických problémech s klouby. Některé jsou vhodné pro vnitřní užití, protože se spojují s redukcí zánětlivých procesů v těle. Další jsou účinnější ve formě topických přípravků, které se aplikují na kůži.

Na bolest kloubů se používá:

  • Čertův dráp
  • Boswellie
  • Kopřiva dvoudomá

Ačkoliv vás tyto bylinky nedovedou zcela vyléčit, po konzultaci s lékařem mohou podpořit vaši konzervativní léčbu.

zánět kloubů bylinky antibiotika

Antibiotika

Pokud je zánět kloubu bakteriálního původu, lékař může odebrat vzorek, na základě kterého vyhodnotí, jaká bakterie ho způsobila. Na základě této znalosti vám pak nasadí antibiotika.

Antibiotika na zánět kloubů by se měla brát přesně tak, jak vám předepíše lékař. Určitě nekončete s jejich užíváním ve chvíli, kdy se váš stav zlepší. Také si tato antibiotika neschovávejte pro další použití v budoucnu a ani je nedávejte někomu jinému.

Také myslete na to, že užívání antibiotik je v mnoha ohledech prospěšné, ale na vaše tělo má i nějaké negativní dopady. Po užívání antibiotik je potřeba se zaměřit na zdraví vaší střevní mikroflóry. (Antibiotika totiž nerozlišují, které bakterie jsou hodné a které zlé.)
V případě, že vás trápí potíže s klouby, nepodceňujte pravidelnou prevenci a léčbu. Určitě se také hodí vyzkoušet doplňky stravy na klouby, svaly a kosti, které jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.