Co je to Bechtěrevova nemoc: Příznaky, vyšetření a léčba

O pohybový aparát se musíme velmi důkladně starat. Kromě zdravého životního stylu to vyžaduje i pravidelné prohlídky u vašeho lékaře. Jinak hrozí, že prošvihnete období, v průběhu kterého se u vás začne rozvíjet nějaká nepříjemná nemoc. Mezi takové patří Bechtěrevova choroba.

Možná znáte ze svého okolí někoho (typicky muže), který má velmi zvláštní sklon páteře. Neustále se hrbí, takže jeho statná postava získala možná trochu komický nádech. Než se ale začnete takovému člověku smát, je vhodné si uvědomit, že za tento stav nemůže. Jeho život totiž s velkou pravděpodobností ztrpčuje Bechtěrevova nemoc, která postihuje (především) pohybový aparát.

Jelikož se první příznaky Bechtěrevovy nemoci objevují už mezi 18-30 lety života, povíme vám vše, co byste měli o této zvláštní chorobě vědět.

Co je to Bechtěrevova choroba?

Bechtěrevova nemoc, nebo také ankylozující spondylitida, je chronické zánětlivé onemocnění, které nejčastěji postihuje obratle. Její propuknutí je mnohem častější u mužů než u žen.

Důvody vzniku Bechtěrevovy nemoci nejsou do dnešních dnů úplně známé. Pravděpodobně to však souvisí s antigenem HLA-B27.

co je to bechtěrevova choroba

Nejčastější příznaky nemoci

Stadia Bechtěrevovy nemoci probíhají u každého člověka jinak. Zatímco u někoho může mít nemoc rychlý průběh, po kterém se jeho stav rapidně zhorší, u jiných dojde k posunutí posledních fází až do vyššího věku. Je to velmi individuální.

Mezi příznaky Bechtěrevovy choroby patří:

Na zánět způsobený Bechtěrevovou nemocí může reagovat i zbytek organismu. Můžete mít zánětlivé onemocnění střev, oční infekce a záněty a podobně. V případě jakýchkoliv problémů vám proto doporučujeme návštěvu vašeho ošetřujícího lékaře.

příznaky bechtěrevova nemoc vyšetření diagnostika

Vyšetření a diagnostika

Test na Bechtěrevovu nemoc obsahuje fyzickou prohlídku, v jejímž průběhu se lékař pokusí zjistit, jakou máte pohyblivost. Dále vás může poslat na rentgen, který mu umožní vidět skutečný stav vašich kostí a kloubů. V neposlední řadě vám může odebrat vzorek krve.

Léčba Bechtěrevovy choroby

Lékař vám může předepsat léky, které budete pravidelně užívat. V případě hodně vážných potíží vás může objednat i na operaci. Mnoho lidí doplňuje konzervativní léčbu i změnou životního stylu, která může mít na průběh onemocnění pozitivní vliv. Samotná změna stravy ale ke zmírnění příznaků nestačí. I přesto se hodí mít v jídelníčku větší množství nenasycených mastných kyselin omega-3, čerstvého ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků.

bechtěrevova nemoc léčba cviky lázně

Cviky

Aby se nezhoršovala vaše pohyblivost, je potřeba začít s pravidelným cvičením. Lidé s Bechtěrevovou nemocí ale nemohou dělat kvůli své bezpečnosti cokoliv, co je zrovna napadne.

Obecně se doporučuje cvičit jógu, plavat a protahovat se. Pomoci by vám mohlo i cvičení na úpravu postoje.

Lázně

V případě zájmu se můžete u svého lékaře informovat o možnosti pobytu v lázních. Ačkoliv ani lázeňská péče nedovede tuto nemoc vyléčit, může významně přispět k vaší celkové pohodě. Je možné, že budete mít na lázně nárok, takže za pobyt v nich nebudete muset platit. (To vám ale kromě lékaře řekne vaše zdravotní pojišťovna.)

S lékařem také můžete probrat důležitost dlouhodobého užívání doplňků stravy na klouby, svaly a kosti.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.