Nejčastější onemocnění kloubů. Příznaky a prevence

Onemocnění pohybového aparátu je v populaci celkem častým problémem, který přichází obvykle s vyšším věkem. My se ale hýbat potřebujeme, takže bychom měli vědět, kdy se hodí zbystřit a jít na prohlídku k lékaři.

Pohybový aparát je lidmi často nedoceněný. Dokud nám dobře slouží, nevážíme si ho. A když už začne zlobit, často bývá pozdě.

Řešení ale není jednoduché. S rostoucím věkem se předpokládá, že tělo ztrácí svoji pružnost a pomalu se opotřebovává. Ne vždy jde navíc chorobám kloubů a pohybové soustavy efektivně zabránit.

Proto se na vše důležité podíváme v následujících několika bodech.

Příznaky onemocnění kloubů

Onemocnění kloubů nemusí být v prvních fázích patrné, protože nemusí mít žádné konkrétní příznaky.

Následně na něj může upozornit:

  • Bolest
  • Ztráta flexibility kloubu
  • Otékání
  • Ztuhlost
  • Citlivost

V některých případech mohou být příznaky nemoci horší v jedné fázi dne. Například ráno po probuzení, kdy jste dlouho leželi a kloubní pouzdra nepromazávala kloubní tekutina.

příznaky onemocnění kloubů nejčastější

Která onemocnění kloubů jsou nejčastější?

Artróza

Artróza, nebo také osteoartróza, je jedno z nejčastějších onemocnění kloubů. Riziko jeho vzniku je velmi silně provázané s vyšším věkem. Nejčastěji bývají artrózou postižené velké klouby, jako jsou kyčle a kolena. Nemoc se ale může rozšířit prakticky kamkoliv. (Do páteře, ramen…)

V průběhu tohoto onemocnění dochází k postupné destrukci kloubních chrupavek, které jsou důležité pro bezbolestný a plynulý pohyb. Chrupavka zároveň není dostatečně obnovována. V určitém bodě artrózu doprovází zánět kloubů.

onemocnění artróza artritida osteoporóza

Artritida

Artritida je další zánětlivé onemocnění kloubů. Podle toho, jakého je typu, se rozděluje na infekční a neinfekční. Také může postihovat jeden, nebo více kloubů současně.

Asi nejvíc je nám známý pojem revmatoidní artritida. Kromě toho, že dochází k destrukci chrupavky ji běžně provází i dekalcifikace kostí a deformace. Zajímavé je, že toto onemocnění mnohem častěji postihuje ženy.

Osteoporóza

Osteoporóza není ani tak onemocnění kloubů, jako spíš onemocnění kostí, v jehož průběhu kosti přicházejí o svou hustotu. Problém spočívá v tom, že osteoporóza nemá ve většině případů žádné příznaky. (Z toho důvodu se jí říká tichý zloděj kostí.) Přijde se na ni obvykle až ve chvíli, kdy se vám i po malém traumatu udělá vážnější zlomenina. Pokud se osteoporóza neléčí, může mít velmi vážné následky.

Jak na prevenci onemocnění?

U chorob pohybového aparátu je tak trochu potíž v tom, že ne vždycky se jim dá zabránit. Částečně i kvůli tomu, že ne vždy dobře chápeme, proč vznikají. Na mnohé dokonce ani neexistuje lék. To znamená, že se spolu s lékařem budete snažit zmírnit progresi vaší choroby.

Obvykle se ale doporučuje:

  • Zdravý pohyb
  • Pravidelná prevence u lékaře
  • Nepřetěžovat jednu skupinu kloubů
  • Stabilní příjem vitamínu D, vitamínu K, glukosaminu, chondroitinu, MSM atd.
  • Zdravá tělesná hmotnost
  • Alkoholová a nikotinová abstinence
prevence onemocnění kloubů

Pokud se přijde na to, že nějakou z výše uvedených nemocí již trpíte, nevzdávejte to a řiďte se plánem léčby, za kterým stojí váš lékař.

V jakémkoliv věku se také vyplatí myslet na pravidelné užívání kvalitní kloubní výživy.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.