Co je to chrupavka – nejčastější potíže a tipy na prevenci

Když vaříme a obíráme maso, na kostech si všímáme kloubů, které jsou obalené chrupavkou. Stejně by to vypadalo kdybychom se podívali na klouby nějakého člověka. Jelikož se chrupavka v průběhu let opotřebovává, povíme vám o obnově chrupavky a o dalších důležitých věcech, které s ní přímo souvisí.

Ve škole jsme se učili, jak vypadá lidská kostra a pohybový aparát. Nikdo nám ale přesně nevysvětlil, jak spolu souvisí to, co s jednotlivými částmi těla děláme. Ani nám nikdo neřekl, jak stav našich chrupavek souvisí s naší výživou.

Což jsou poměrně dost podstatné informace, jejichž znalost by se nám v průběhu života dost hodila. Proto jsme pro vás nachystali detailního průvodce chrupavkami, který vám pomůže lépe pochopit jejich funkci. A také vám pomůžeme přijít na to, co můžete udělat, pokud jejich stav není zrovna uspokojivý.

Pokud jste připraveni, tak můžeme začít.

Co je to chrupavka?

Chrupavka je označení pro podpůrnou pojivovou tkáň. Neprochází jí cévy. Také je pevná a pružná. Kdybychom se na ni dívali, všimli bychom si, že mívá bílou, nebo nažloutlou barvu. Tím, jak se v průběhu života hýbeme se chrupavky v těle opotřebovávají a ubývají. Někdy mohou dokonce i zmizet. Což následně vede k problémům s pohyblivostí a k bolestem.

obnova chrupavky

Co se týče konkrétních chrupavek, měli byste znát růstovou chrupavku. Jde o chrupavčitou ploténku, která je součástí dlouhých kostí. Její přítomnost je nezbytná pro to, aby kosti rostly do délky. Druhým důležitým termínem je hyalinní chrupavka, která je základem růstové ploténky. Jak vidíte, rozhodně to není jen o chrupavkách, které obvykle vídáte při vaření na zvířecích kloubech.

Nejčastější problémy s chrupavkou

Jak už bylo řečeno, chrupavka se v průběhu času opotřebovává. Cvičením a jiným zatěžováním, stárnutím či třeba vlivem některých nemocí. Hodně velkou roli hraje i náš vlastní přístup k tělu. Protože si můžeme nechtěne ublížit úrazem. Proto se zaměříme na několik problémů, které u vás mohou během života nastat.

zánět chrupavky

Zánět chrupavky

Prvním problémem je zánět chrupavky, který se poměrně často projevuje v oblasti hrudního koše. Speciálně pak v místě, kde se napojují žebra k hrudní kosti, či v napojení na kostosternální kloub. Tento stav pak způsobuje různě těžké bolesti. Od mírných až po silné. Může sám od sebe odeznít, ale je pravděpodobné, že bude vyžadovat cílenou léčbu. 

Spouštěčem této nepříjemnosti může být:

  • Úraz hrudníku
  • Příliš intenzivní cvičení, nebo zátěž
  • Respirační virus
  • Onemocnění kloubů
  • Nádor

Když lékař zánět chrupavky potvrdí, předepíše vám léky a nařídí vám klid na lůžku. 

Prasklá chrupavka

K prasknutí, nebo jinému poškození chrupavky může dojít v případě, že je vystavená přímému zásahu. Tím může být myšlen pád z postele, automobilová nehoda nebo další nepředvídatelný jev, během kterého se lze snadno zranit. Chrupavkám nedělá dobře ani dlouhodobý stres. Ten může způsobit například celoživotní obezita. Kloubům a chrupavkám také neprospívá snížená fyzická aktivita

Některým pacientům se předepisuje pohybová terapie. Jiní zase potřebují operativní zákrok. Lékař se s vámi může dohodnout i na náhradě kloubní chrupavky. Ve všech případech je ale nutné počítat s dostatečně dlouhou rekonvalescencí.

prasklá chrupavka

Správná výživa a prevence problémů s chrupavkou

Jak se říká, tělo následuje mysl. Proto je klíčové se rozhodnout, že uděláte pro sebe a své zdraví něco pozitivního a začnete se o sebe trochu lépe starat.

To bude v první fázi vyžadovat:

  • Přiměřenou fyzickou aktivitu (i kdyby to znamenalo jen procházku okolo sídliště)
  • Pravidelné prohlídky u lékaře
  • Obezřetnost (úraz se může stát během vteřiny)
  • Respekt ke svým fyzickým možnostem
  • Zdravou váhu

V další fázi se zaměřte na svůj jídelníček. Rozhodně vám neuškodí, když do něj zařadíte dostatek čerstvého ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínů. Prospěšné jsou pro tělo i ořechy a mléčné výrobky. Pokud nevíte, kterou cestou se máte vydat, klíčové je, abyste měli dostatek potravin, které jsou bohaté na antioxidanty. Extrémně důležitý je v tomto případě vitamín C, který má pozitivní vliv na kolagen.

kolagen na chrupavky

Kolagen na chrupavky

V chrupavkách se nachází relativně velké množství kolagenu. Postupem času ho ale v těle ubývá. Z toho důvodu je moudré ho doplňovat z vnějších zdrojů. Jelikož je ve stravě velmi špatně dostupný (nachází se prakticky jen ve vývaru z kostí), hodně lidí po něm sahá ve formě doplňků stravy na klouby.

Aby byla kloubní výživa skutečně k něčemu dobrá, v jejím složení by se měl kromě kolagenu vyskytovat i glukosamin, chondroitin a vitamín C. Na škodu není ani MSM. Ačkoliv ani opravdu dobrá kloubní výživa nedokáže změnit stav kloubů za den, po jejím dlouhodobém užívání byste měli vnímat zlepšení. Chce to ale trpělivost a hlavně důslednost v jejím každodenním braní.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.