Natržený sval – víte, jak vzniká a jak ho léčit?

Pokud jste hodně fyzicky aktivní, ale přeceníte svoje síly, může to vést k natržení svalu. Protože to zasáhne do jeho primární funkce, dojde k jeho oslabení, nebo k jeho vyřazení z provozu. Kam s natrženým svalem jít? A je jediným řešením chirurgie?

Snad každý z nás už se někdy v životě pokoušel intenzivně cvičit. Poměrně časté jsou i práce na stavbě, nebo různé manipulace s těžkými břemeny. (A je jedno, jestli jde o předmět, nebo o jiného člověka, který vám chce projevit náklonnost, nebo potřebuje pomoc.) Když uděláme neopatrný pohyb, nebo si ukousneme příliš velké sousto, může to skončit natrženým svalem

Samozřejmě, tkáně disponují poměrně rozsáhlou schopností regenerace. To ale nic nemění na tom, že jde o velmi bolestivý stav, který nám na dlouhou dobu znemožní se věnovat tomu, čemu bychom potřebovali, nebo chtěli.

Co s tím?

Jak dochází k natržení svalu

Naše svaly jsou připravené na překonávání zátěže. I ony ale mají v rámci své anatomie nějaké hranice. Pokud se napětí ve svalu neúměrně zvýší, sval se natrhne. 

K tomu dochází, pokud:

  • Cvičíte bez rozcvičky
  • Cvičíte i přes únavu
  • Sval nemá dostatek hydratace

Velký vliv má i stárnutí a genetická predispozice člověka. Nelze opomíjet ani vliv úrazů a zranění.

příčiny natržení svalu

Natažený, nebo natržený sval?

Hodně lidí se domnívá, že se sval může natáhnout. Což ale není pravda. Jediné, co svaly dovedou je buď to, že podlehnou křeči (kterou všichni poznáme), nebo dojde k jejich (i třeba jen k mikroskopickému) natržení. Ve své podstatě se dá tedy říct, že záleží na tom, zda je sval poškozen málo, nebo hodně.

Natržený lýtkový sval

Natržený lýtkový sval většinou souvisí s nadměrným zatěžováním při sportu. Proto, než půjdete běhat, zvedat těžkou váhu v posilovně nebo skákat, ujistěte se, že máte správnou obuv, vypili jste dostatek vody a volíte správnou intenzitu cviku. Naprostou samozřejmostí je i předchozí rozcvičení těla.

natržený lýtkový sval
natržený stehenní sval

Natržený stehenní sval

Natržený stehenní sval může vzniknout především v posilovně, kdy děláme cviky na stehna a zadek. Případně může k tomuto úrazu dojít následkem zvedání příliš těžkého břemena. Tím může být dítě, těžká krabice nebo nábytek. Před jakoukoliv z těchto aktivit se opět rozcvičte a zvažte, zda při ní nebudete potřebovat pomoc.

Natržený prsní sval

Další častý úraz, který si odnášíme z posilovny. Zvlášť, pokud slabé ruce týráme na posilovacích strojích velkou zátěží. (Budete se divit, ale hrudník a ruce spolu celkem úzce souvisí.) Asi vás nepřekvapí, že vám dáme úplně stejnou radu, jako v předchozích případech. Váhu na ruce zvyšujte postupně. Dostatečně se hydratujte a hlavně se rozcvičte.

natržený prsní sval

Léčba natrženého svalu

Pokud začnete cítit nepříjemnou bolest ve svalu, je důležité okamžitě přestat s tím, co děláte. V žádném případě se nepokoušejte s ním jakkoliv manipulovat, i kdyby to znamenalo, že se jenom protáhnete. První pomocí v následujících hodinách je studený obklad, který budete opakovat v různých fázích dne. (Obecně se doporučuje ledovat 15 minut. Poté následuje hodinová pauza.) Pokud máte, na postižené místo aplikujte speciální mast proti otoku a zánětu.

léčba natrženého svalu

Součástí léčby je i klid na lůžku, zvednutí poškozeného svalu nad úroveň srdce (pokud je to technicky možné) a kompresní ovazování. Jakmile se váš stav trochu zlepší, můžete se objednat k fyzioterapeutovi na rehabilitace. Počítejte ale s tím, že uzdravený sval nebude mít totožné schopnosti, na jaké jste byli zvyklí dříve. Ideální je tedy věnovat se prevenci, která může zahrnovat i dlouhodobé užívání doplňků stravy na podporu svalů, kostí a kloubů. Některé chyby totiž může člověk udělat jen jednou.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.