Kolagen – podpoří zdraví kloubů a chrupavek

Víme, že kolagen je dobrý na vlasy a pleť. Tušili jste ale, že nezastupitelnou roli má i v rámci normální funkce našeho pohybového ústrojí? Pokud ne, povíme vám, co je přírodní kolagen a kde najít kolagen v potravinách.

Hydrolyzovaný kolagen si našel cestu do širokého spektra doplňků stravy, které si lze koupit prostřednictvím internetu, nebo v kamenné lékárně. (Některé se dokonce pyšní tím, že obsahují mořský kolagen.) Není to ale jen mnoho povyku pro nic? Opravdu má tak zásadní účinky, že se hodí ho užívat každý den? A dá se vůbec nějak jednoduše orientovat v jeho typech?

Na to vše a mnohem víc vám odpovíme níže.

Co je to kolagen

Kolagen je skleroprotein (protein vláknitého tvaru) a ve vodě nerozpustná bílkovina. Ta je v našem těle přirozeně přítomná. Nejčastěji v pojivových tkáních. Její zastoupení v těle je asi 30 %. Pokud má někdo její poruchu, může to vést k degenerativním nemocem cév, svalů či srdce. Na jejím správném vstřebávání má významný podíl vitamín C.

co je to kolagen
kolagen typu 1

Kolagen typu 1

U kolagenu je známých zhruba 27 rozdílných forem. V naší kultuře se ale nejvíce hovoří o kolagenu I. a II. typu. Jelikož každý z nich působí na něco trochu jiného, vyplatí se vědět, jaký je mezi nimi rozdíl.

Největší zastoupení v těle má kolagen typu 1, který se nachází v kostech, membráně duhovky, v kůře vaječníků, ve vazivových chrupavkách nebo v závěsném aparátu zubů. Také se často přidává do kosmetických přípravků, které mají zabraňovat předčasnému stárnutí pokožky.

Kolagen typu 2

I když je zastoupení kolagenu 2. typu v těle méně rozšířené, rozhodně to neznamená, že ho k ničemu nepotřebujeme. Nejčastěji ho najdeme v chrupavkách, které obklopují naše klouby. Kolagen typu 2 se tedy přidává především do doplňků stravy, které jsou určené pro podporu kloubů.

Z výše popsaných rozdílů je celkem dobře poznat, že u zkrášlujícího kolagenu má největší potenciál kolagen 1. typu. U kloubů zase kolagen typu 2.

kolagen typu 2

Na co je kolagen dobrý?

Vzhledem k tomu, že je kolagen našemu tělu vlastní (ale vlivem stárnutí a některých neřestí ho ztrácí), jeho doplnění nám nemůže nijak uškodit. Spíš naopak. Kromě toho, že se správným typem kolagenu podpoříte svoji krásu můžete účinně bojovat s bolestmi a ztuhlostí během snahy o pohyb.

Kolagen na klouby

Kolagen je nedílnou součástí chrupavky. Proto se přidává do volně prodejných doplňků stravy na klouby. Ideálně by měl být ale doplněn i o vitamín C, který zlepšuje jeho reálné zužitkování organismem. Spolu s chondroitinem, glukosaminem a MSM může navíc přispět k tomu, že chrupavky kloubů dostanou optimální výživu, která je důležitým faktorem pro jejich obnovu.

kolagen na klouby
kolagen na chrupavky

Kolagen na chrupavky

Předchozí bod s tímto dalším přímo souvisí. Nemůžeme očekávat, že se budeme hýbat bezbolestně a plynule, pokud nemáme chrupavku, která pokrývá kost, která na kloub přiléhá. (V podstatě jde o takový nárazník, který zajišťuje, že kloub nedře o porézní kost.) Samozřejmě, vznik některých degenerativních nemocí chrupavky nelze v některých případech odvrátit, užíváním doplňků stravy na klouby s kolagenem ale můžeme minimalizovat škody a podpořit léčbu stanovenou lékařem.

Jak získat kolagen?

Pokud bychom hledali kolagen v jídle, našli bychom ho jen v několika (ne zrovna vábných) potravinách. Jednou z variant, jak se k němu dostat, je konzumace kvalitních vývarů, jejichž základem není kostka bujónu, ale vývar z kostí. Také bychom museli jíst chrupavky a oči. Což zrovna není způsob, jak nastartovat den. Z toho důvodu je pro většinu z nás mnohem přijatelnější ho brát z doplňků stravy.

Dále si můžete pochutnat na potravinách, které podporují jeho tvorbu, mezi které patří:

  • Kuřecí maso
  • Ryby
  • Vaječné bílky
  • Citrusové ovoce
  • Bobulovité ovoce
  • Česnek
  • Fazole
  • Zelené listové saláty
  • Kešu ořechy
  • Rajčata

Kolagenu v našem těle zásadně nedělá dobře nadměrný příjem rafinovaných cukrů, absence ochrany proti slunečnímu záření a kouření.

jak získat kolagen

Jak ho správně užívat

To, jak máte kolagen užívat hodně záleží na tom, jaký doplněk stravy si vyberete. Zatímco v některých případech lze sehnat kapsle s jeho obsahem (obvykle jde o doplňky stravy na kůži, nehty a pleť), většinou se z něj vyrábí prášek, který se rozpouští ve vodě. (Opět připomínáme, že je potřeba kontrolovat, zda jde o správný typ kolagenu a zda je kombinován s vitamínem C.) 

Nejlepší je, pokud sáček, nebo stanovené množství, které si naberete odměrkou, necháte rozpustit ve studené vodě. Kolagen obvykle nijak nechutná, takže se nemusíte bát, že byste jeho konzumaci nezvládli.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.