Bolest svalových úponů – příčiny a prevence

Bolestivé svalové úpony o sobě mohou dávat vědět po intenzivním cvičení, nebo po náročné fyzické práci. Jelikož jsou ale jejich doprovodné projevy poměrně dost omezující, hodí se vědět, jak se s nataženými úpony co nejlépe poprat.

Když nás začne v těle něco bolet, většinou to znamená, že máme zpomalit a odpočívat. To je ale v přímém rozporu s tím, že musíme odvádět stabilní výkony v práci a doma. Takže často překračujeme mez toho, co je doporučené a zdravé a jedeme na doraz. Nějakou dobu nám to může procházet, ale nakonec to vyústí v zánět úponů s degenerativními změnami ve tkáních, které nás budou obtěžovat až do konce života.

Jak ale postupovat? Dá se z tohoto koloběhu nějak vystoupit ven?

Co jsou to úpony

Svalové úpony dost zásadně souvisí s anatomií našich svalů. Sval je tvořen z vláken a vazivového obalu. Součástí svalu je také fascie (povázka) a soubor šlach, které se upínají ke kostem. A právě jejich součástí jsou i svalové úpony. Co z toho tedy plyne? Především to, že šlachy a svalové úpony drží svaly na místě. Zároveň jsou ale natolik pružné, aby jim umožnily pohyb.

co jsou to úpony

Příčiny bolesti úponů

Největší vliv na bolest svalových úponů má nadměrná zátěž, která může vyústit v akutní, nebo v chronický zánět. 

Původcem problému ale může být i:

  • Úraz
  • Genetika
  • Autoimunitní choroba

Bolest se může rozvinout v kterémkoliv místě. Nejběžnější je ale v blízkém okolí kloubů. Nejčastěji proto řešíme problémy se svalovými úpony v sousedství kotníku, lokte, ramene nebo kyčle.

Bolest úponu Achillovy šlachy

Bolest úponu Achillovy šlachy může souviset se zánětem šlach, který vzniká v důsledku nadměrného vytížení nohy během sportu. Jelikož nohy slouží jako naše hlavní podpěra, nejlepším řešením je fixace nohy, která zamezí dalšímu nekontrolovanému zatěžování.

bolest úponu achillovy šlachy
bolest úponu ramene

Bolest úponu ramene

Během sportovních aktivit dochází i k zatěžování ramene. Stačí si jen vzpomenout, jak se hraje golf, squash, nebo tenis. (S těmito aktivitami dost těsně souvisí i tenisový a oštěpařský loket.) Oproti prvnímu příkladu ale může docházet k přetížení ramene i v důsledku fyzicky náročné práce, nebo kvůli péči o seniory a o děti, které vyžadují častou oporu a zvedání.

Bolest úponu kyčle

Hodně z nás má špatné postavení těla během chůze, nebo sezení. Často si i dáváme nohu přes nohu, nebo máme špatné boty. To vše, stejně jako třeba nevhodný pohyb při sportu, může přispět k tomu, že si natáhneme svalový úpon v kyčli, který nás celkem snadno pošle do postele, nebo do pohodlného křesla, kde vyčkáme, až naše indispozice přejde.

bolest úponu kyčle

Jak na prevenci

Nejlepším lékem proti úrazům je zdravý životní styl. Sice si na něj budete možná několik dnů, nebo týdnů zvykat, ale uvidíte, že se vám tato snaha vyplatí.

prevence bolesti úponu

V první řadě je důležité, abyste byli aktivní a přiměřeně (vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a věku) cvičili. Nemusíte běhat maraton. Stačí, když si pro začátek vyberete lehké protahování, procházky nebo jógu, která pozvolna zlepší vaši flexibilitu. Snížit bolesti dovede i zmírnění intenzity práce. Pokud to z nějakého důvodu nejde, změňte zaměstnání, nebo si dělejte pravidelně přestávky na protažení.

Aby byla tělu umožněná kvalitní regenerace, dodejte mu co nejvíce vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. Pijte hodně vody a dopřejte si co nejvíce spánku. Dobrou volbou bude i dlouhodobé užívání doplňků stravy na svaly, kosti a klouby. Nejlepších výsledků ale dosáhnete, pokud tyto dva principy spojíte a budete se o své tělo starat co nejvíce komplexně.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.