Co pomůže na podvrtnutý kotník a jak se zbavit otoku

Nohy jsou velice odolné a ohebné. Někdy ale pod sebou ztratí pevnou půdu a spadneme, nebo uděláme nějaký pohyb, který jde za hranici možného. V takové chvíli může dojít k poškození kolenní čéšky, nebo k podvrtnutí kotníku. Jak se ho dá zbavit?

Nohy nás donesou všude tam, kam si to přejeme. Například do práce, na výlet nebo na taneční parket. Pokud si ale nedáváme pozor na postavení nohou a jejich správný pohyb, může to vyústit ve zranění.

Co se týče vymknutého kotníku, i když vás pravděpodobně nezabije, rozhodně nejde o příjemnou záležitost. Kromě toho, že vás kotník bolí, vám znemožní i normální chůzi.

Jak si od tohoto nezáviděníhodného stavu snadno ulevit?

Jak poznat vymknutý kotník a jaké jsou jeho příčiny

Podvrtnutý kotník je poměrně běžné zranění, se kterým se potýkají hlavně sportovci. Není ale výjimkou, že se toto zranění objevuje i v běžné populaci. V mnoha případech se dokonce vymknutý kotník může vracet. (Na vině bývá nedostatečné zahojení původního zranění.)

Vymknutý kotník nejčastěji poznáte podle:

  • Otoků kotníku
  • Citlivosti kotníku
  • Bolesti
  • Neschopnosti zatížit kotník váhou svého těla
  • Ztuhlosti kotníku
  • Změny barvy kotníku

Co se týče rizikových aktivit, patří mezi ně naprosto jednoznačně jízda na bruslích. Také ale může jít o neopatrný pohyb při chůzi, či při jiné aktivitě.

jak poznat vymknutý kotník příčiny

Jak dlouho se léčí?

Délka léčby se odvíjí od toho, k jak velkému poškození kotníku došlo. I. stupeň podvrtnutí je jen o mírně zhoršené funkci kotníku. II. stupeň doprovází částečně natržené vazy. Poslední III. stupeň je pak zcela pochopitelně nejvážnější a funkce kotníku je v takovém případě velmi vážně narušena.

Běžně trvá zahojení tohoto zranění po dobu několika týdnů.

Jak na podvrtnutý kotník?

Jelikož do sebe nikdo nevidí a kotník může trpět jiným úrazem, v první řadě byste se měli vydat do ordinace svého ošetřujícího lékaře, který se na něj podívá a stanoví správnou diagnózu.

Nemusíte se ničeho bát. Kromě fyzické prohlídky vás lékař může poslat na bezbolestný rentgen. Tento bod vám nedoporučujeme přeskakovat, protože špatná diagnostika a léčba může mít negativní dopad na fungování vašeho pohybového aparátu.

Obvykle se doporučuje:

  • Užívat léky na bolest
  • Chlazení kotníku studeným obkladem
  • Zvednutí nohy (takže se zmírní otok)
  • Klid
jak dlouho se léčí jak na podvrknutý kotník

Ortéza na vymknutý kotník

Jakmile se začne stav vašeho kotníku zlepšovat, můžete se s lékařem pobavit o možnosti nosit ortézu. Díky ní bude váš kotník ve správné poloze a předejde se dalšímu poranění.

Aby ale ortéza plnila svou funkci, není vhodné kupovat si tu univerzální. Nejlepší službu vám vždy nabídne ortéza na míru.

Prevence podvrtnutého kotníku

Nejlepší jsou úrazy, které se nikdy nestanou. Proto se podíváme na to, jak se dá podvrtnutému kotníku předcházet.

V první řadě není vhodné nošení vysokých podpatků. Také je důležité se rozehřát před plánovaným cvičením. Dobrým tipem je i nošení kvalitních bot. V případě chůze na nestabilním povrchu mu v neposlední řadě přizpůsobte styl kroku.

Také můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání kloubní výživy.