Co je to revma: Příznaky, příčiny a přírodní léčba

Když se řekne revma, hodně lidí si představí onemocnění pohybového aparátu. Pointa ale spočívá v tom, že revma v sobě nezahrnuje jen jednu diagnózu, kterou může člověk trpět. Ve své podstatě jde o zkratku, která jinak zní revmatické nemoci. Jak se tyto choroby mohou projevovat? A dají se nějak léčit?

Lidské tělo potřebuje ke svému normální fungování pravidelný pohyb. Co ale vypadá na první pohled jednoduše není vždycky tak jasné, jak by se mohlo  zdát. Pohyb nám sice dělá v určitém smyslu dobře a umožňuje nám žít aktivní život. Na druhou stranu, pohybem se opotřebovávají klouby a další součásti pohybového ústrojí.

Také je důležité myslet na to, že ne všem chorobám pohybového aparátu se dá účinně bránit. Mnohdy za nimi stojí genetika a další dosud nepochopené faktory. Revma také nemusí být vždycky léčitelné.

Co to to revma vlastně je? A má nějaké jednotné projevy?

Co je to revma?

Revma je zkratka pro revmatické nemoci, které postihují všechny části pohybového aparátu. (Klouby, šlachy, páteř…) Tyto nemoci jsou v populaci poměrně běžné. Zvlášť u starších lidí. První příznaky některých chorob se ale mohou začít projevovat už v relativně nízkém věku. (Okolo 30 let.) Větší sklony k revmatickým nemocem mají ženy, ale neplatí to pro všechny. Například Bechtěrevova choroba, která do této kategorie spadá, je častější u mužů.

jak se pozná revma příznaky

Jak se pozná revma – příznaky

Jelikož jde o souhrnný název pro několik diagnóz, je pochopitelné, že se revma bude u každého nemocného projevovat odlišně.

Mezi nejběžnější varovné příznaky ale patří:

  • Bolest těla
  • Bolest kloubů
  • Otok kloubů
  • Ztuhlost kloubů
  • Omezená pohyblivost
  • Dlouhodobá únava
  • Horečka
  • Nevysvětlitelný úbytek na váze

Pak také existují příznaky, které se pojí s vaší konkrétní diagnózou. Například u revmatoidní artritidy vás mohou trápit deformované klouby na rukách.

Příčiny revmatických onemocnění

Revmatické nemoci nebyly v současné době zatím plně pochopeny. V mnoha případech není jasné, proč vznikají a mnohdy se nedají ani nijak léčit. Mezi hlavní rizikové faktory ale patří vyšší věk, ženské pohlaví a prodělání nějaké infekce. Dále může být rizikovým faktorem vyšší krevní tlak, cukrovka, onemocnění štítné žlázy a podobně.

co pomáhá na revma babské rady kloubní výživa

Co pomáhá na revma?

Mezi volně prodejné léky na revma patří léky na bolest, které mohou v některých případech i tlumit záněty. Je ale prakticky jisté, že pouze s tímto vybavením si pravděpodobně nevystačíte.

Babské rady na revma

Určitě vám prospěje, když budete pravidelně cvičit. Neznamená to ale, že se budete snažit dosáhnout heroických výkonů. Vždy cvičte spíš lehce a svou pozornost věnujte protahování. Tímto způsobem se vám podaří co nejvíce prodloužit aktivní fázi vašeho života.

Také vám může pomoci přikládání teplých a studených obkladů na bolavé místo. V případě hodně vážných bolestí také nezapomínejte na odpočinek a na dodržování zdravého jídelníčku, který může redukovat zánět. (Zvlášť, pokud jíte hodně potravin, které jsou bohaté na antioxidanty.)

Můžete také vsadit na bylinky na revma, které mnohdy obsahuje mast na revma. Tu můžete sehnat v každé lepší lékárně.

Kloubní výživa

Přírodní léčba revmatu je stejně jako léčba od lékaře zaměřená hlavně na zmírnění příznaků vaší nemoci. (Z velké části proto, že mnoho revmatických nemocí léčit jednoduše nelze.) Ani přes tuto komplikaci byste ale neměli zapomínat na pravidelné užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje látky pro podporu pohybového ústrojí. Sice to neznamená, že vás vyléčí, ale může zmírnit bolesti, zlepšit pohyblivost a prodloužit vaše fyzicky aktivní období. Aby ale byla účinná, musí se brát pravidelně a delší dobu. Tak to nevzdávejte a bojujte.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.