Co pomůže na bolest šlach? Příznaky a příčiny

V lidském těle se skrývá poměrně rozsáhlý pohybový aparát, který se skládá z několika samostatných částí. Kromě kostí do něj řadíme i klouby a chrupavky, svaly a šlachy. Právě šlachy dostávají v průběhu našeho každodenního fungování někdy celkem zabrat, takže není ničím zvláštním, že vás mohou začít bolet. Jak se bolest šlach projevuje? A jak se jí dá zbavit?

Šlachy mají v lidském těle nezastupitelnou úlohu, upínají svaly ke kostem, díky čemuž můžeme běhat, zvedat těžké předměty a dělat další věci, které nás baví, nebo jsou zrovna potřeba. Ovšem, šlachy se mohou zranit, nebo se v nich může rozvinout zánět. Kvůli tomu pak můžeme cítit bolest a další pocity nepohodlí, které negativně ovlivňují náš každodenní život.

Jak se bolest šlach obvykle projevuje? A dá se s ní něco dělat?

Příčiny bolesti šlach

Jedním z největších problémů je pohyb, který se pravidelně opakuje. (Například v průběhu cvičení, nebo vaší práce.) Dále je na vině úraz, přirozené stárnutí, onemocnění (cukrovka, revmatoidní artritida…) a užívání některých antibiotik. Zvýšené riziko bolesti šlach podstupují sportovci, speciálně pak ti, kteří hrají tenis, golf a basketbal.

příčiny bolesti šlach příznaky projevy

Nejčastější příznaky a projevy

Bolest šlach se obvykle projevuje tupou bolestí postiženého místa. Také se může projevovat zhoršenou pohyblivostí některé části těla. V některých případech se může objevit i otok.

Bolest šlachy na krku

Tento problém může vyvolat špatný tělesný postoj, repetitivní pohyb, který souvisí s prací na počítači a špatná spánková poloha. Tento typ bolesti šlach se projevuje bolestí, která vystřeluje od krku do ramene. Také se můžete setkat se ztuhlostí krku, která vám znemožňuje normálně hýbat hlavou. Úplně vyloučit nejde ani otoky a bolest.

bolest šlachy na krku pod kolenem Achillovy

Bolest šlachy pod kolenem

Bolest šlachy pod kolenem je celkem častý problém, protože kolena v průběhu dne zaznamenávají zvýšenou zátěž. Bolest se běžně šíří z kolenní jamky. Dále lidé pociťují bolest kolen během pohybové aktivity, nebo krátce poté, co skončili s intenzivním cvičením. Tento stav se v průběhu času obvykle zhoršuje.

Bolest Achillovy šlachy

Pokud máte poškozené šlachy Achillovy paty, pak vás bude trápit bolest paty a chodidel. Mezi nejvýraznější příznaky patří tuhnutí paty. Můžete si ale všimnout i otoků a bolesti. Ne vždy je bolest šlach Achillovy paty spojená s pohybovou aktivitou.

Bolest šlach na ruce

Ruce taktéž trpí na opakující se pohyb, zvlášť při manuální práci, nebo při sportu. Mezi příznaky patří bolest v průběhu pohybu, otok, vystřelování bolesti do zápěstí a zhoršená pohyblivost.

jak se zbavit bolesti šlach na ruce

Jak se zbavit bolesti šlach?

Jakmile vás začne během pohybu něco bolet, měli byste s ním okamžitě přestat. Ihned poté byste si měli naordinovat klid, v průběhu kterého nedojde k dalšímu poškození nadměrně zatíženého místa. 

Pomoci vám může i:

  • Teplý, nebo studený obklad
  • Lék na bolest
  • Ortéza
  • Berle
  • Tejpování
  • Injekce s kortikosteroidy
  • Lehké protahování
  • Rehabilitace
  • Operace (pokud je problém hodně vážný)

Také nezapomínejte na to, že byste se měli před každou pohybovou aktivitou rozehřát a neměli byste si nakládat víc, než kolik vaše tělo zvládne. V neposlední řadě tělu dopřejte i kvalitní kloubní výživu, která obsahuje i složky pro normální stav svalů a kostí.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.