Co je to osteoporóza? Víme, jak se jí zbavit

Jak začne lidské tělo stárnout, hodně záleží na tom, jakou máte životosprávu. V případě, že není moc kvalitní, můžete očekávat, že na vás udeří osteoporóza. Jelikož toto onemocnění nemá delší dobu žádné příznaky, obvykle se na ni přijde až ve chvíli, kdy už je v pokročilém stádiu. Co vše byste měli o tomto tichém zloději kostí vědět? Na to se podíváme níže.

Pohybový aparát se neskládá jen z kloubů, kterým může postupně začít ubývat chrupavka. Velmi důležité jsou i naše kosti, které drží celé tělo pohromadě. I když mezi nejčastější problémy patří zlomeniny, neměli byste podceňovat ani riziko osteoporózy. K řídnutí kostí nemusí docházet jen kvůli vyššímu věku, ale i kvůli dlouhodobě nevhodnému životnímu stylu.

Chcete se dozvědět o této nemoci něco víc? V tom případě budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení.

Co je to osteoporóza?

Osteoporóza je termín, který označuje úbytek kostní hmoty. S tímto onemocněním se spojuje vyšší riziko fraktur. A to i v případě, že dojde jen k velmi malému traumatu. Také může docházet k postupnému zmenšování postavy. Nejhorší je na ní ale asi to, že poměrně dlouhou dobu nemá žádné příznaky.

Osteoporóza se rozděluje na stupně. Pravděpodobně nejlepší je, pokud se vám podaří získat diagnostiku ještě ve chvíli, kdy máte osteopenii. V tuto chvíli máte nižší hustotu kostní hmoty, ale ještě netrpíte osteoporózou. Existuje tedy poměrně velká šance, že se vám podaří váš stav postupně stabilizovat.

co je to osteoporóza příznaky projevy

Příznaky a projevy

Jak už bylo řečeno, osteoporózu nemusíte dlouhou dobu poznat. Můžete si tedy myslet, že je s vámi vše v nejlepším pořádku. Mezi nejčastější příznaky patří až komplikovaná zlomenina kosti.

Dále můžete zaznamenat:

  • Ustupující čelist
  • Slabší úchop
  • Slabé a lámavé nehty

Léčba osteoporózy

V první řadě byste měli podstoupit jednoduché vyšetření, kterému se říká denzitometrie. V jeho průběhu nad vámi jezdí speciální rentgen, který dovede změřit hustotu vaší kostní hmoty. Celé vyšetření trvá asi 10-15 minut. Pokud se ukáže, že máte méně kostní hmoty, než kolik byste měli správně mít, objednáte se ke specialistovi, který vám udělá sérii krevních testů, jejichž výsledky ukáží, kde přesně se vyskytuje problém.

léčba osteoporózy léky cviky bylinky

Léky na osteoporózu

V závislosti na tom, kde se objevil problém, vám lékař nasadí vhodný typ léků. Může jít o léky s estrogenem, o léky na štítnou žlázu a podobně. Pokud je za vaším onemocněním nedostatek živin, lékař vám doporučí doplňky stravy s vitamínem D, vitamínem K2 a vápníkem. Dále můžete brát i hořčík, nenasycené mastné kyseliny omega 3 a kolagen.

Cviky na osteoporózu

Na osteoporózu neexistují žádné konkrétní cviky. Obvykle se doporučuje, aby člověk s ní začal víc sportovat, nebo se jinak hýbat. Tím, jak se kosti zatěžují, dochází k jejich celkovému posílení. V případě, že je vaše osteoporóza závažná, měli byste si na začátku vybírat méně riziková cvičení, u kterých nehrozí velké riziko pádu, nebo jiného úrazu. (Určitě není vhodné skákání.)

Bylinky na osteoporózu

Hodně žen trpí osteoporózou v menopauze. Děje se to kvůli tomu, že nemají v těle dostatek estrogenu, který je před tímto problémem chrání. Proto se do doplňků stravy přidává červený jetel, extrakt ze sóji a přeslička rolní.

Jak už ale bylo řečeno výše, určitě nezapomínejte na to, že dobrý doplněk stravy by měl obsahovat vitamín D3, vitamín K2 a vápník. Toto jsou tři základní stavební kameny zdravých a silných kostí, bez kterých rozhodně nelze očekávat změnu. Proto doporučujeme zvážit dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje výše zmíněné vitamíny a další látky.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.