Oteklé klouby: Co znamenají a jak se jich zbavit?

Oteklé klouby nejsou nic příjemného. Kromě toho, že vás mohou začít bolet, vám mohou znemožňovat normální pohyb. Otok se může objevit z celé řady příčin, mezi které patří například úraz, ke kterému jste se dopracovali například při sportu. Dá se tohoto problému nějak zbavit? Na to se podíváme níže.

Za normálních okolností je lidský pohybový aparát flexibilní a (relativně) pružný. Ovšem, nežijeme v ideálním světě, takže se dennodenně setkáváme s pády, nehodami a úrazy, které mohou (minimálně na čas) negativně ovlivnit kvalitu našeho života. Když k tomu ještě připočítáme opotřebení kloubů fyzicky namáhavou prací a chronická onemocnění, vyjde nám z toho poměrně pestrý koktejl, který může přispět k otékání kloubů a k jejich horší pohyblivosti.

Týká se tento problém zrovna vás? V tom případě budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení.

Co znamenají oteklé klouby?

V kloubech se přirozeně nachází malé množství tekutiny, to ale souvisí s promazáváním kloubních pouzder během pohybu. (Je to ve své podstatě podobné, jako když se promazávají písty ve vašem autě.) Jiná tekutina ale nemá ve vašich kloubech co dělat.

Otok kloubů znamená, že se vám v kloubech kumuluje nadbytečná tekutina, která by tam správně neměla vůbec být. Tento jev pak zapříčiňuje bolest, otok a zhoršenou pohyblivost. Kloub navíc může být na první pohled větší, než ty ostatní.

oteklé klouby příčiny co znamenají

Příčiny oteklých kloubů

Otoky kloubů způsobuje široké spektrum zdravotních stavů a nemocí, se kterými se lze v populaci běžně setkat.

Patří mezi ně:

  • Dna
  • Artróza
  • Revmatoidní artritida
  • Úraz
  • Lupus
  • Zánět šlach (zánět se může šířit do okolních tkání)
  • Nedostatečně aktivní štítná žláza

V některých případech vzniká zánět v kloubech primárně kvůli tomu, že má člověk lupénku a podobně.

oteklé klouby na prstech loket

Oteklé klouby na prstech

Oteklé klouby na prstech mohou signalizovat revmatoidní artritidu, pro kterou je toto umístění celkem typické. Jde o nevyléčitelné onemocnění, které může v pokročilejších stádiích vést k deformaci prstů a kloubů na rukách. Lidé s revmatoidní artritidou také často bojují se záněty v dalších částech těla.

Oteklý loketní kloub

Když pomineme fyzicky náročné zaměstnání, problém s loketním kloubem často souvisí s vašimi sportovními aktivitami. (Určitě znáte termín tenisový, golfový a oštěpařský loket.) Tento stav běžně způsobuje zánět šlach. Aby se loket dále nepřetěžoval, je důležité mu dopřát dostatek klidu a případně mít na něj doma nachystanou ortézu, která ho zafixuje v nezávadné pozici.

jak se zbavit otoku kloubu

Jak se zbavit otoku kloubů?

Co se týká první pomoci, v ideálním případě přestaňte dělat aktivitu, která vám nedělá dobře. Pokud jde o fyzicky náročné zaměstnání, pravděpodobně vám z dlouhodobého pohledu pomůže jeho změna. Bolest a otok zvládnete zmírnit i přikládáním studených obkladů. Myslete ale na to, že pokud jde o zánět chronického charakteru, nemusí vám toto řešení v dlouhodobém horizontu stačit.

Dlouhodobé užívání kloubní výživy

I nemocné a zatěžované klouby potřebují dostatečnou péči. Z toho důvodu je dobrým řešením dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje i látky na podporu šlach a kostí. Ve složení hledejte kromě kolagenu a vitamínu C i další látky, mezi které patří kadidlovník pilovitý, vitamín D, vitamín K, glukosamin, chondroitin a MSM. V případě, že se vaše problémy ani po čase nezlepší, je moudré poradit se o dalším postupu s lékařem.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.