Skolióza páteře: Stupně, příčiny a co pomůže

Skolióza je zdravotní problém, v průběhu kterého dochází k neobvyklému zakřivení páteře. Nejčastěji k němu dochází v oblasti ramen nebo ve spodní části zad. Víte, podle jakých dalších příznaků skoliózu poznáte a jakými všemi způsoby se jí dá zbavit?

Lidská páteř je za normálních okolností rovná. Lidé se skoliózou to tak ale nemají, protože v některém místě jejich páteř uhýbá do tvaru C, nebo do tvaru S. Ne vždy je potřeba skoliózu řešit, například u malých dětí, které ji nemají nějak vážnou. V takovém případě se ale rodičům doporučují častější prohlídky, v průběhu kterých lékař zjistí, jestli váš potomek roste tak, jak má. (A taky dovede zjistit, zda se skolióza s růstem třeba nezhoršuje.)

Co dalšího byste měli o skolióze vědět? Na to se společně zaměříme níže.

Co je to skolióza páteře?

Jak už bylo uvedeno výše, skolióza páteře znamená, že ji nemáte rovnou tak, jako ostatní lidé, ale buď v některé části uhýbá do tvaru písmena S, nebo C. Nejčastěji se to stává na horní, nebo spodní straně páteře. Co se týče detekce, skolióza se nejčastěji diagnostikuje u dětí do 7 let.

co je skolióza stupně příčiny

Stupně skoliózy

Skoliózu rozdělujeme do několika kategorií podle toho, jak je závažná. Pokud je zakřivení menší než 40°, hovoříme o lehké skolióze. Zakřivení mezi 40 až 60° je středně těžká skolióza. Těžká skolióza je mezi stupněm 60 a 80.  Nad 80 jde pak o velmi těžkou skoliózu.

Nejčastější příčiny

Příčina vzniku skoliózy není vždy známa. Může jít totiž o již vrozený stav, na který nemá nikdo ze zúčastněných žádný vliv.

Na vině může být i:

  • Dětská mozková obrna
  • Svalová dystrofie
  • Poranění páteře
  • Rozštěp páteře
  • Infekce páteře

V takových případech lékaři mohou naordinovat další specializovaný postup.

jak se zbavit skoliózy poznat příznaky

Jak ji poznat včas – příznaky

Skoliózu určitě poznáte, protože vám ji v průběhu dětství diagnostikuje lékař a vaši rodiče ji budou kvůli vašemu prospívání nejspíš dlouhodobě řešit.

Pokud si ale nebudete nic takového pamatovat, nebo s vámi nebudou lékaři o tomto problému mluvit (což ale není příliš obvyklé), skoliózu poznáte podle:

  • Rozdílné výšky ramen
  • Bolesti zad
  • Nerovných boků
  • Problémů s dýcháním
  • Jedné vyčnívající lopatky

Jak se zbavit skoliózy?

Pokud to situace vyžaduje, lékař vám může v průběhu dětství doporučit korzet, který bude upravovat váš fyzický postoj. Nejde ale o nejoblíbenější řešení, takže počítejte s tím, že to bývá až poslední možnost.

V případě, že je skolióza opravdu hodně vážná, často pomáhá jen operace, v průběhu které se dá zlepšit zakřivení nad 40 stupňů.

Dále pomáhají tyto varianty:

  • Cviky na skoliózu
  • Užívání léků proti bolesti
  • Chiropraxe

U chiropraxe si ale dávejte dobrý pozor, abyste si vybrali vhodného terapeuta. V opačném případě se totiž může vaše skolióza naopak ještě zhoršit.

Co se týče bolesti, také nezapomínejte na užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje i látky na podporu kostí. Ačkoliv vás vašeho zdravotního problému nezbaví, může zmírnit projevy vašich zdravotních komplikací.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.