Problémy s vazy v koleni: Jak je poznat a posílit?

Postranní vazy v koleni jsou velmi namáhanou součástí pohybového ústrojí. Jelikož si je můžete v průběhu svých aktivit snadno poranit, je důležité vědět, jak problém s nimi spolehlivě poznat a jak postupovat při jeho řešení. Pomohou cviky, tejpování a ortéza?

Pohybový aparát se skládá z velkého množství součástí. Není tedy vůbec divu, že se může čas od času něco pokazit. Velký problém představuje například sport, v jehož průběhu se mohou kolena dostat do nevhodné pozice.

Následky mohou být docela dost dramatické. Od různých zlomenin před poškozenou čéšku, až po přetržené nebo jinak poškozené kolenní vazy, které vás mohou zlobit i v budoucnu.

Co vše byste měli o těchto problémech zaručeně vědět?

Nejčastější problémy s vazy v koleni

Někdo by mohl říct, že je úplně jedno, z jakého důvodu vás bolí koleno, ve skutečnosti to ale není tak jednoznačné. Správně určená příčina bolesti totiž může významně přispět k tomu, že se ji podaří odstranit. (A tím pádem můžete mít v budoucnu o dost méně problémů.)

Mezi nejčastější projevy patří:

  • Náhlá a ostrá bolest v koleni
  • Zvučné křupnutí v koleni při úrazu
  • Otok
  • Pocit ochablého/uvolněného kloubu
  • Neschopnost kloubu držet váhu a neschopnost se postavit
problémy s vazy v koleni natržený přetržený

Natržené vazy

Ne vždy je vaz poškozen natolik, aby už dál nemohl vykonávat svou normální funkci. Dá se tedy říct, že ač je natržený vaz nepříjemný, stále jde ještě o mírnější stupeň poškození. I přesto se vyplatí navštívit lékaře, který vám naordinuje vhodný způsob léčby.

Přetržené vazy

Pokud byl úraz opravdu devastující, často jde o přetržené vazy, které vůbec nedrží na svém původním místě. Vzhledem k tomu, že tento problém nedokážete dát dohromady svépomocí, často je jediným řešením operace.

Jak dlouho se léčí?

Pokud je poškození vazů spíše mírnější, k rekonvalescenci může dojít poměrně rychle. U těžkých úrazů, které navíc mohou vyžadovat i operaci, se může zranění hojit po dobu několika týdnů až měsíců.

jak posílit kolenní vazy prevence

Jak posílit kolenní vazy + prevence

V první řadě je důležité se nechat zkontrolovat lékařem, který dovede určit, k jak velkému poškození kolenního vazu došlo. Navíc vám může napsat neschopenku, takže byste měli mít šanci být nějakou dobu doma a kurýrovat se.

V začátcích je hodně důležitý klid. Nohu navíc můžete podložit polštářem nebo srolovanou dekou, čímž by mělo dojít k redukci otoku. Ten můžete zkrotit i tak, že si na koleno budete přikládat studený obklad.

Dále pomáhá:

  • Ortéza
  • Tejpování (to by měl ale dělat profesionál, nebo si spíš ublížíte, jde navíc o odlehčenou ortézu pro sportovce)
  • Cvičení na posílení kolenního kloubu
  • Lehké protahování

Pokud máte bolesti, můžete také sáhnout po lécích, které vám pomohou ji alespoň trochu utlumit.

V neposlední řadě by vám neměla chybět výživa kolenních vazů. Tu si zajistíte tak, že si opatříte kvalitní kloubní výživu, která obsahuje i látky na podporu normálního stavu šlach, svalů a kostí. Mimo úrazů ji můžete užívat i kdykoliv jindy, protože pohybový aparát se opotřebovává i kvůli běžné fyzické aktivitě a stárnutí.

V jejím složení hledejte hlavně:

  • Glukosamin
  • Chondroitin
  • Kolagen
  • Vitamín C
  • MSM

A další látky, které přispívají k normálnímu stavu pohybového ústrojí. Její dlouhodobé užívání můžete opatřit i větší opatrností při vykonávání nějakého pohybu a protahováním.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.