Co je to bursitida a proč postihuje klouby? Příznaky a léčba

Bursitida je onemocnění, kterému se v překladu říká zánět tíhového váčku, který se jmenuje bursa. V lidském těle je burs až 150 a tento problém může postihnout prakticky kterýkoliv z nich. Jak toto onemocnění poznáte? A jakými způsoby ho můžete řešit?

Pohybový aparát potřebuje ke svému normálnímu fungování naši nepřetržitou péči. V opačném případě se může časem vyskytnout nějaký nepříjemný problém, který nás na nějakou dobu vyřadí z normálního provozu. Jelikož je to velmi nezáviděníhodná situace, která nám může komplikovat život, měli byste mít přehled o tom, jakých příznaků byste si měli na svém těle všímat.

Co je bursitida – zánět tíhového váčku?

Bursa je tíhový váček, který je naplněný tekutinou. Bývá vmezeřen mezi svaly, ale nachází se i v kloubech. Tato tekutina následně lubrikuje místa, kde by mohlo dojít ke tření kostí, šlach a podobně. Díky tomu se tedy můžeme normálně pohybovat.

Jak nejspíš správně chápete, bursitida je stav, v jehož průběhu dojde v tomto váčku k zánětu. Infekce může být pouze v jednom z nich, také ale může být v několika najednou. Pokud už jste navíc bursitidu někdy měli, existuje pravděpodobnost, že se u vás bude někdy opakovat.

co je  bursitida

Bursitida ramene

K bursitidě ramene často dochází kvůli poruše rotátorové manžety, která je důležitá kvůli schopnosti člověka zvednout paže nad úroveň ramene. Také k ní může dojít kvůli vyosení ramene, což může způsobit dysbalanci.

Bursitida kyčle

K bursitidě kyčle často dochází vlivem úrazu, nebo nějakého onemocnění. Může jím být například artritida. Objevit se může nicméně i po delším stání, kdy dojde k velkému zatížení kyčle.

Bursitida lokte

Bursitida lokte se nejčastěji spojuje s opakovaným pohybem. Celkem často jde o následek sportování (basketbal, golf, tenis). Problém může vzniknout i poté, co se lokty dlouho opíráte o tvrdou podložku.

Bursitida kolene

I když existuje i bursitida paty a kotníku, pravděpodobně se častěji setkáte s bursitidou kolene. Problém způsobuje časté klečení a úder. Bursitida kolen je běžná i u lidí s nadváhou a chronickým onemocněním pohybového aparátu.

Jaké jsou její příznaky?

Mezi nejběžnější příznaky bursitidy patří bolest, ztuhlost, bolest při doteku, zarudnutí a otok.

bursitida příznaky léčba

Příčiny onemocnění

Jak už jsme si to nastínili u různých druhů bursitidy, u každé tělesné partie může být na vině něco jiného. Obvykle jde ale o opakující se pohyb jedné skupiny kloubů, kvůli kterému dojde k jejich neúměrnému zatížení. Také ale může jít o úraz nebo o chronické onemocnění kloubu. Z toho důvodu je důležité, abyste na sebe dávali při všech aktivitách pozor a nesetrvávali jste v problematických polohách příliš dlouhou dobu.

Léčba bursitidy

Aby byly vaše klouby v dobré kondici, měli byste jim od aktivního věku dopřát kvalitní kloubní výživu, která obsahuje MSM, glukosamin, chondroitin, kolagen, vitamín C a další složky, které přispívají k udržení normálního stavu pohybového ústrojí.

Dále pomáhá:

Aby se problém s bursitidou v ideálním případě neopakovat, při práci na zemi a při dalších aktivitách používejte ochranné podložky, které zamezí tomu, že se budete neustále opírat o tvrdý povrch.

Dále pomáhá, když si budete v průběhu práce a sportování dělat pravidelné přestávky, v jejichž průběhu se trochu protáhnete a odpočinete si. Před fyzickou aktivitou byste také neměli zapomenout na rozcvičku.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.