Babské rady na zánět šlach: Co opravdu pomůže?

Zánět šlach je problém, se kterým bojuje velké množství fyzicky aktivních lidí. Nemusí jít vyloženě o sportovce, ale i o manuálně pracující jedince, kteří musí každý den zvládat velkou zátěž. Jelikož může zánět šlach nepříjemně bolet, mrkneme se proto na nejlepší babské rady na zánět šlach.

Určitě to ze svého života velmi dobře znáte. Sedíte u počítače a celý den klikáte do tabulky myší. Případně celý den razítkujete dopisy. Nebo opakovaně zvedáte těžká břemena. Jednoho dne se ale probudíte s nepříjemnou bolestí. Nejčastěji vystřeluje z místa, které pravidelně používáte k některému z výše uvedených typů opakovaného pohybu. Co teď? Kromě toho, že nemůžete vykonávat to, co děláte normálně, musíte se ještě potýkat s hodně nepříjemnými pocity. Existuje v takové chvíli nějaká úleva?

Jak poznat zánět šlach?

V první řadě je třeba říct, že zánět šlach na vás plnou silou s největší pravděpodobností neudeří ze dne na den. Většinou se tvoří velmi pozvolna, takže to, že to na vás jde, můžete detekovat ještě předtím, než vás na nějakou dobu vyřadí z provozu. Nemusí to ale platit pro případy, kdy musíte za jeden den stihnout extrémně vysokou pracovní zátěž. Výjimku mají i extrémní sportovní výkony, které předvedete během krátkého časového horizontu.

zánět šlach babské rady

Že máte problém nejčastěji poznáte podle:

Zánět se může objevit prakticky kdekoliv, nejčastěji ale postihuje předloktí, zápěstí, nárt a Achillovu šlachu.

Nejlepší babské rady na zánět šlach

Mezi nejoblíbenější babské rady na zánět šlach tradičně patří aplikace tvarohu na bolavé místo. Klidně i opakovaně. I když si možná říkáte, že si nepřipadáte jako koláč, skutečně vám to může pomoci.

Tvaroh do sebe dokáže vtáhnout horkost, díky čemuž se vám může v řádu několika hodin trochu ulevit. Jen počítejte s tím, že aplikace tvarohu bývá špinavá. Po nějaké době má navíc tendenci zasychat, takže se budete muset pravidelně umývat.

Dále na tento problém pomáhá:

  • Klid
  • Nošení ortézy
  • Užívání léků na bolest
  • Chlazení studeným obkladem
  • Koupel s borovicovým jehličím

V případě, že máte nějaké pochybnosti o tom, zda jste si neublížili nějak více (což může zahrnovat třeba natržení svalu), je vhodné, abyste navštívili svého ošetřujícího lékaře, který by vás měl důkladně zkontrolovat.

Také vám může dát další dodatečné tipy. Jedním z nich může být i návrh na změnu povolání, protože existuje velké riziko, že při další opakované/zvýšené zátěži dojde k zánětu šlach (na tom stejném místě) znovu. Ani po vyléčení tedy nejste v úplném bezpečí.

rady na zánět šlach

Jak na zdravý pohybový aparát?

Zdravý pohybový aparát vyžaduje, abyste mu věnovali extra péči. V opačném případě nemůžete příliš čekat, že vám vydrží sloužit nějak dlouho.

Před každou pohybovou aktivitou, byť jde o již zmíněnou fyzickou práci, byste se měli důkladně protáhnout a rozcvičit, protože tím způsobem připravíte svaly a šlachy na nadcházející zátěž. Také vám to pomůže (alespoň částečně) předejít nežádoucím úrazům. Pokud to alespoň trochu jde, v průběhu dne se snažte vykonávat různé druhy pohybu, aby nedocházelo k opakovanému zatěžování jedné části těla.

Dále byste neměli ignorovat zdravý jídelníček a rekreační pohyb, protože tímto způsobem předejdete riziku vzniku nadváhy. Klouby navíc potřebují pohyb k promazávání kloubní tekutinou. V neposlední řadě, pohyb posiluje i kostní hmotu.

Hodně důležité je i pravidelné užívání kvalitní kloubní výživy, která dodá vašemu pohybovému aparátu všechny důležité látky.

V jejím složení hledejte hlavně:

A další látky pro podporu kostí, šlach, svalů a kloubů.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.