Bolest ramene: Proč k ní dochází a jak se jí zbavit?

Bolest ramene se může objevit náhle a může nás doslova paralyzovat. Jelikož se nevyhýbá ani mladším lidem, je důležité vědět, jaké mohou být její příčiny. Také se společně podíváme na to, jakými způsoby se jí dá zbavit.

Dokud pohybový aparát normálně funguje, většinou nemáme důvod přemýšlet o tom, jak předcházet úrazům a bolesti. Proto nás může překvapit, když to jednoho dne přijde. Najednou musíme bojovat s omezenou pohyblivostí, s bolestí a s dalšími faktory, které mohou snižovat kvalitu našeho života a výši měsíčního výdělku.

Některé problémy s ramenem mohou být krátkodobé a po dokončení léčby se už pravděpodobně nikdy nevrátí. Na druhou stranu, občas je na vině chronické onemocnění nebo stav po úrazu, kdy rameno už nebude stejně funkční, jako dřív.

Co vše byste tedy měli o bolesti ramene vědět?

Příznaky a projevy bolesti ramene

Bolest ramene se může projevovat různými způsoby. Například můžete mít problém hýbat s rukou. Také ale můžete cítit bolest, která vystřeluje do zad a do ruky, můžete mít oslabenou ruku nebo můžete trpět sníženým rozsahem pohybu.

Aby toho nebylo málo, v některých případech se může objevit i otok, zarudnutí a teplá kůže, která může poukazovat na to, že se v rameni udělal zánět.

bolest ramene příznaky projevy

Jaké jsou nejčastější příčiny?

U bolesti ramene je největší problém pravděpodobně v tom, že někdy nemusí s ramenem vůbec souviset. Vysvětlit si to můžeme například na infarktu. I když je primárním zdrojem problému srdeční sval, reálně můžete tento problém vnímat jako problém s ramenním kloubem. 

Bolest ramene v klidu/v noci

Pokud vás bolí rameno během noci, dost možná to souvisí s artrózou. V jejím průběhu dochází ke ztenčování kloubních chrupavek, což má pak za následek ztuhlost a bolest v klidovém režimu.

Také ale může jít o zánět tíhového váčku, kterému se říká bursa (od toho název bursitida). Bursitida se dá vyléčit, v průběhu času se ale může opakovat. Také ale můžete trpět dislokací ramene a revmatoidní artritidou, při které se může rozvinout zánět ramene. Jelikož možností, co vám může být, existuje víc, je vhodné při nejbližší příležitosti navštívit svého ošetřujícího lékaře.

Bolest ramene při pohybu

Kromě výše uvedených problémů může být na vině například i zlomenina, kterou si můžete způsobit při sportu či při nějakém méně opatrném pohybu. V průběhu fyzické práce a při sportu také můžete zaznamenat zamrzlé rameno, nejrůznější natažení a natržení vazů/svalů

Jelikož s řadou těchto problémů si opět nedokážete poradit svépomocí, je vhodné, abyste absolvovali důkladnou diagnostiku u svého ošetřujícího lékaře.

co pomáhá na bolest ramene

Co pomáhá na bolest ramene?

Jakmile budete mít od lékaře správnou diagnózu, doporučí vám nejvhodnější způsob léčby. Například zlomeninu může celkem dobře vyřešit dlaha. Chronické onemocnění pohybového aparátu může být snesitelnější, když začnete užívat léky proti zánětům a podobně.

Jako podpora konzervativní léčby pak dobře funguje dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje komplex několika látek, jež se ve svých benefitech podporují navzájem.

Ve složení byste měli najít:

  • MSM
  • Kolagen
  • Vitamín C
  • Boswellii
  • Glukosamin
  • Chondroitin

A další látky, ze kterých může těžit váš pohybový aparát.

Dále vyzkoušejte větší fyzický klid. Jakmile to bude možné, začněte s lehkým protahováním, protože v klidovém režimu nejde zůstat kvůli zachování normální pohyblivosti moc dlouho. V neposlední řadě vám může pomoci, když začnete více hlídat svůj posed a postoj, protože i tento drobný detail může mít na bolest ramene přímý vliv.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.