Bolest lokte: Co ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Bolest lokte v noci může být velmi nepříjemná a může negativně ovlivňovat vaši schopnost odpočívat. Ovšem, příčina bolesti může pokaždé vězet někde trochu jinde. Zatímco někdy může být na vině sport nebo fyzicky namáhavá práce, jindy může být na vině chronické onemocnění pohybového aparátu.

O pohybové ústrojí bychom se měli všichni opravdu důkladně starat, protože jakmile nás začne z nějakého důvodu zlobit, většinou to znamená, že už nikdy nebude fungovat na 100 % správně. Problémy a bolest se mohou často vracet, kloub nemusí mít stále stejnou pohyblivost nebo už nezvládnete vykonávat takový objem pohybu, jako v dobách, kdy bylo vše v pořádku.

I když se nejčastěji hovoří o bolesti kyčlí a kolen, hodně lidí trápí bolest lokte na dotek. Mnohdy tento jev připisují přetažení, nemusí jít ale o jediný důvod. Poměrně běžně se za bolestí skrývají i nejrůznější choroby a úrazy, o kterých nemusíme dlouhou dobu vůbec vědět.

Jelikož jde o problém, který může dost zásadně ovlivňovat vaše každodenní fungování, na vše podstatné, co s bolestí lokte přímo souvisí, se zaměříme v následujících několika odstavcích.

Jak se projevuje bolest lokte – příznaky

Mezi hlavní příznaky bolesti lokte může patřit vystřelování bolesti do ramene a lopatky nebo do zápěstí.

Také můžete zaznamenat:

  • Otok
  • Zhoršenou pohyblivost lokte
  • Zánět
  • Horkou a začervenalou kůži

Bolest vnitřní strany lokte ale nemusí signalizovat stejný problém, jako bolest vnější strany lokte. Proto se podíváme na některé příčiny, které by se za ní mohly schovávat.

bolest lokte projevy příznaky

Nejčastější příčiny

bolest lokte příčiny

Tenisový a golfový loket

Tenisový loket znamená, že vás bolí vnější strana lokte. Bolest vyvolává zánětlivá změna úponů šlach předloktí. Kromě bolesti vnější strany lokte je jedním z příznaků i otok, zhoršená síla úchopu a bolest lokte při námaze.

Golfový loket se tomu tenisovému v mnohém podobá. Někdy se mu také říká oštěpařský loket. Bolest se při tomto problému lokalizuje na vnitřní straně lokte a předloktí. Dalším příznakem může být otok a mravenčení v prstech.

Úraz

Dalším viníkem, kvůli kterému vás může loket nepříjemně bolet, je úraz. Může dojít například ke zlomeninám, k vykloubení a k dalším nežádoucím jevům, kvůli kterým je nutné vyhledat pomoc zkušeného lékaře. Úrazu si většinou všimnete, protože ho nejčastěji doprovází ostrá bolest a předchází mu nějaká kolize. (Při sportu, autonehoda…)

Artróza

V neposlední řadě také nesmíme zapomínat na chronická onemocnění pohybového aparátu, mezi která patři artritida a artróza. Zatímco artritida často postihuje klouby na rukách, které se mohou začít postupem času deformovat, artróza může napadnout velké klouby. Typicky jde o kolena a o kyčle, ale můžete ji mít i kdekoli jinde.

Artróza ani artritida nejsou v současné době léčitelné, lékaři se proto snaží alespoň omezit záněty a bolest. Také se doporučuje pravidelná pohybová aktivita, která pomůže udržet normální pohyblivost postiženého kloubu. V krajních situacích se pak doporučuje operace a výměna kloubu.

Jak na zdravé klouby?

Jedním z nejdůležitějších tipů je přiměřená fyzická aktivita, která podporuje normální hustotu kostí a promazávání kloubů kloubní tekutinou. Také nezapomínejte na dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která dodá pohybovému ústrojí vše, co potřebuje pro udržení svého normálního stavu.

V jejím složení hledejte hlavně:

  • Glukosamin
  • Chondroitin
  • MSM
  • Kolagen
  • Vitamín C
  • Kadidlovník pilovitý

A další látky, které přispívají k normálnímu stavu kostí. Typicky jde o vitamín D3, vitamín K2 a o vápník.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.