Bolest kyčle: Jaké jsou nejčastější příčiny?

Bolest kyčle při spaní na boku může značit, že na té straně spíte příliš dlouhou dobu. Také ale může jít o jednu z prvních známek onemocnění pohybového aparátu, takže se tento jev nevyplatí ignorovat. V jakých situacích mohou kyčle bolet? A existuje nějaký způsob, jak si od tohoto problému ulevit?

Pohybový aparát člověka je poměrně dost odolný. Dokážeme s ním uběhnout maraton, absorbovat nárazy při dopadu chodidel na zem a také nám umožňuje zvedat relativně těžká břemena.

Jenže, vlivem stárnutí, fyzicky namáhavých činností a zdravotních problémů může postupně o svou sílu a spolehlivost přijít. Když pomineme bolest zad a další klasické potíže, může nás pořádně potrápit artritida, artróza a mnoho dalších komplikací, které dovedou významně snížit kvalitu našeho života.

Jelikož bolest kyčlí může být jedním z prvních projevů toho, že se s tělem něco děje, níže se podíváme na vše, co může znamenat.

Co znamená bolest kyčle – příčiny

Někdy má bolest kyčle poměrně jednoduché vysvětlení. Může jít o již zmíněné časté spaní na jednom boku, kdy dojde k jejímu přeležení. Také jste mohli mít boky ve špatné pozici, což na ně také může mít v krátkodobém horizontu negativní dopad. Nesmíme ale zapomínat ani na další stavy, kdy se lze s bolestí kyčlí setkat, a které jsou v naší populaci poměrně dost běžné.

náhlá bolest kyčle příčiny

Artróza kyčle

Artróza je degenerativní onemocnění pohybového aparátu, které postihuje především namáhané klouby (proto se může objevit v koleni, v kyčli a podobně). Zároveň bychom si ji ale neměli plést s přirozeným opotřebením kloubu. Jedním z příznaků artrózy kyčle je bolest, která souvisí s každým pohybem kloubu. Na začátku si všímejte především bolesti, která po cca 30 minutách (například po probuzení) sama ustupuje, protože právě to bývá jeden z prvních příznaků tohoto kloubního onemocnění.

Bursitida kyčle

Dalším viníkem je bursitida kyčle, což je ve své podstatě zánět tíhového kloubního váčku, který je běžně naplněný tekutinou. Tento stav může způsobit například zranění kyčle. Také ho ale může vyvolat nadměrné zatěžování kyčlí a problém se správným postojem.

Vykloubení kyčle

Ačkoliv se v běžné populaci s tímto problémem nesetkáváme moc často, neznamená to, že někdo nemá tolik smůly, aby si nepočíhal jednoho dne na něj. Může jít například o následek automobilové nehody, o následek zranění při sportu nebo třeba o následek pádu na namrzlém chodníku. Aby se mohl kloub postupně zahojit, je nutné, aby se kyčel vrátila do správné pozice. (Což vyžaduje účast zkušeného lékaře.)

Náhlá bolest kyčle

Náhlá bolest kyčle většinou poukazuje na to, že jste si způsobili nějaký typ zranění. Po pádu může jít třeba o zlomeninu kyčelního krčku, což je (především u starších lidí) velmi nebezpečné, protože mohou na komplikace s ní spojené později i zemřít. Bolest kyčle při běhu zase může poukazovat na opotřebování kloubu.

co pomáhá na bolest kyčle

Co pomůže při bolestech kyčlí?

Při bolestech kyčlí se poměrně často doporučují lehké protahovací cviky, které zajistí, že kloub bude i nadále promazáván kloubní tekutinou. Cviky navíc napomáhají tomu, že svaly okolo kyčle budou dostatečně silné na to, aby jí poskytly dostatečnou oporu pro její správné fungování. (Z toho důvodu lékaři doporučují cvičit i lidem, kteří mají degenerativní onemocnění kloubů. V opačném případě by to mohlo vyústit v to, že tito lidé zůstanou upoutáni na lůžko.)

Hodně důležité je i dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která vám může nabídnout komplexní péči o váš pohybový aparát.

V jejím složení hledejte především látky jako:

  • Chondroitin
  • Glukosamin
  • MSM
  • Vitamín C
  • Kolagen
  • Vitamín D3
  • Vitamín K2
  • Vápník

A další, které podporují normální stav kostí, kloubů a svalů.

Ačkoliv vás kloubní výživa nedokáže vyléčit, může podpořit normální pohyblivost a snížit pociťovanou bolest během vašich oblíbených aktivit.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.