Ztuhlost a bolest svalů: Jak se zbavit bolesti?

Bolest svalů po cvičení je normální a žádoucí. Jelikož došlo k námaze, která podporuje růst svalů, mnozí mají tento typ bolesti vyloženě rádi. Co když vás ale trápí chronická bolest svalů? A existují nějaké tipy a triky, jak si od svalové bolesti rychle ulevit? Na vše podstatné se zaměříme v našem dnešním článku.

Po cvičení většina lidí očekává bolest, protože v průběhu pohybové aktivity došlo k mikropoškození svalové tkáně, která se musí regenerovat. (A následkem toho by pak měla růst.)

Někdy ale zapomínáme na to, že bolest svalů může přijít i po fyzicky namáhavé práci (která může být zdrojem vaší obživy), nebo ve stáří, kdy je člověk unavený a všechno, co se rozhodne dělat, klade na jeho organismus zvýšené nároky.

Ať už patříte do jakékoliv věkové kategorie, příčiny, tipy a triky, které souvisejí s bolestí svalů, vám představíme níže.

Jak se projevují ztuhlé a bolavé svaly?

Ztuhlé a bolavé svaly nebývají tak pružné. Také mohou mít větší sklon ke křečím. V neposlední řadě nás mohou bolet a nemusí toho tolik vydržet, protože jsou přetažené a unavené.

ztuhlé bolavé svaly příčiny

Nejčastější příčiny

Asi nemusíme říkat, že vaše svaly toho budou mít dost, pokud se je předtím rozhodnete trýznit nějakým náročným fyzickým cvičením, v jehož průběhu se snažíte překonat všechny existující limity.

Dále na ně může mít negativní vliv:

Nelze zcela vyloučit ani nejrůznější choroby, se kterými se (bohužel) můžeme v naší společnosti taktéž běžně setkat.

V tomto ohledu může mít na stav svalů negativní vliv například:

  • Fibromyalgie
  • Chronický únavový syndrom
  • Autoimunitní onemocnění (například lupus)
  • Onemocnění štítné žlázy
  • Nedostatek draslíku
  • Chřipka a další infekce

Jak tedy vidíte, při určování příčiny bolesti svalů musíte vzít v úvahu mnoho různých možností.

Jak si ulevit od bolesti a uvolnit svaly?

Nyní se podíváme na to, jak uvolnit svaly rychle a v pohodlí domova. V první řadě vyzkoušejte klidový režim a jemnou masáž svalů, kterou můžete podpořit tím, že použijete mast na svaly a klouby po námaze. (Takové masti bývají chladivé, nebo naopak mají schopnost problematické místo zahřívat.) 

bolest svalů jak uvolnit

V případě, že je bolest hodně intenzivní, můžete sáhnout po studeném obkladu, který si přiložíte na problematické místo. Přípustné je i užití léků na bolest a lehké protahování, které by mělo svalům navrátit jejich pružnost.

Prevence poranění svalů

V první řadě se snažte dodat svému pohybovému aparátu kvalitní vnitřní výživu. Sáhnout můžete po vícesložkové kloubní výživě, která pečuje i o svaly, kosti a šlachy. V jejím složení hledejte MSM, kolagen, vitamín C, chondroitin, glukosamin, kadidlovník pilovitý a mnoho dalších ingrediencí.

Dále ji doplňte:

  • Rozcvičkou před cvičením a protažením po cvičení
  • Dostatečným pitným režimem (protože i svaly potřebují hydrataci)
  • Protahováním
  • Pravidelnou pohybovou aktivitou

Pokud jste se zrasovali v posilovně, možná by stálo za to najmout si zkušeného trenéra, který vám ukáže, jak máte správně cvičit. Díky tomu se nebudete přetěžovat a budete dělat správnou techniku. I to má na normální stav svalů pozitivní vliv. Samozřejmě, bude vás to něco stát, ale za klid a zdraví to rozhodně stojí.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.