Revmatoidní artritida: Jak ji poznat a dá se léčit?

Artritida kolene je velice nepříjemné onemocnění, které vám může způsobovat otoky a bolest. Revmatoidní artritida ale může postihnout i jiné klouby v těle, v krajních případech může dokonce způsobit jejich vážné deformace. Jelikož jde o vážné onemocnění, podíváme se na to, jaké jsou její příznaky. A také na to, jestli v současné době existuje lék na artritidu.

V průběhu času se mohou v těle člověka rozvinout choroby, o kterých neměl dosud nejmenší tušení. Na některé z nich navíc neexistuje lék, takže lékaři pouze předepisují procedury a léky, které vedou ke zmírnění jejich příznaků.

Celkem často se v populaci setkáváme s výskytem revmatoidní artritidy. V plné síle ale obvykle nepřichází ze dne na den a její rozvoj může být velice pozvolný. Zároveň jde o chorobu, která se nedá v současné době léčit. I tak ale mohou lékaři doporučovat prostředky, které pomáhají v co největší míře uchovat pohyblivost a které dovedou omezovat nežádoucí záněty.

Co je to revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je systémové onemocnění, které má negativní vliv na kvalitu chrupavek a kostí. Kvůli tomu se o ní nejčastěji hovoří v souvislosti s pohybovým aparátem, ve kterém napadá hlavně drobné klouby na rukou. Ovšem, nemusí se omezit pouze na tento segment. Revmatoidní artritida může negativně ovlivnit i stav srdce, zraku a dalších orgánů, takže může vést k rozvoji chronických potíží, jež mohou mít negativní vliv jak na kvalitu života, tak na jeho délku.

co je to artritida příznaky projevy

Jak poznat artritidu – příznaky a projevy

Jedním z prvních příznaků revmatoidní artritidy bývá prodloužená ranní ztuhlost těla. To ale není to jediné, čeho si můžete v průběhu rozvoje této choroby všimnout.

Spojuje se s ní například:

  • Únava
  • Hubnutí
  • Bolest kloubů
  • Snížená pohyblivost
  • Deformace kloubů
  • Změna kůže na prstech (která je lesklá, hladká a atrofická)
  • Otok
  • Zvýšená teplota
  • Zčervenání v okolí kloubu

Zajímavostí je, že zánět z kloubu se může rozšiřovat dál, takže může postihnout i svaly a šlachy. Dále se toto onemocnění mnohem častěji vyskytuje u žen. Jak už navíc bylo řečeno, problémy jsou horší po probuzení. Jakmile se rozpohybujete, většinou se zlepší.

revmatoidní artritida příčiny léčba

Má nějaké příčiny a dá se léčit?

Lékaři zatím revmatoidní artritidě příliš nerozumí, existují ale rizikové faktory, které mohou zvyšovat pravděpodobnost jejího výskytu.

Patří mezi ně:

  • Vyšší věk
  • Rodinná anamnéza
  • Obezita
  • Zvýšená fyzická námaha
  • Nezdravý životní styl

Také je důležité, abyste v případě, že zaznamenáte její první příznaky, neprodleně vyhledali lékaře. Včasná diagnostika totiž může být klíčem ke zpomalení progrese nemoci, tím pádem se může zachovat větší pohyblivost těla i ve vyšším věku. Jako taková ale léčitelná není.

Jak zmírnit její projevy?

Pokud je váš zdravotní stav opravdu špatný, lékař vám může předepsat léky proti zánětům, které mohou záněty v kloubech udržet na uzdě. Dále se doporučuje přiměřená pohybová aktivita, protože příznaky ztuhlosti se zhoršují v době, kdy jste odpočívali a nic fyzicky nedělali.

Dobrým tipem je i dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která vás sice nevyléčí, ale může podpořit normální stav kloubů a kostí a podpořit normální pohyb. Dobré složení může také pomoci zmírnit otoky a snížit pociťovanou bolest. V dobré kloubní výživě by neměly chybět látky jako MSM, kolagen, vitamín C, glukosamin, chondroitin a kadidlovník pilovitý.

Rychlou úlevu může nabídnout i mast na artritidu, kterou seženete v lékárně. V rámci zdravého životního stylu se doporučuje i zdravý jídelníček bohatý na antioxidanty a absence neřestí, mezi které patří kouření a pití alkoholu. Když ani to nepomůže, lékař vám může doporučit operaci.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.