Bolest kyčelního kloubu: Víte, co za ní stojí?

Bolest kyčelního kloubu může jednou za čas sužovat každého z nás. Stačí, aby byl kloub ve špatné pozici a je to. Ve starším věku však může tato bolest signalizovat i vážnější problémy, které mohou souviset s odvápňováním kostí, zlomeninami a chronickými chorobami pohybového ústrojí. Kde bolí kyčelní kloub? A dá se s touto bolestí něco dělat?

Kyčelní kloub je velký párový kloub, který se nachází po obou stranách pánve, kde se trup napojuje na nohy. Díky kyčlím můžeme vykonávat nejrůznější druhy pohybu, od chůze a běh až po výstup do schodů.

V některých případech je bolest kyčelního kloubu pouze krátkodobá. Může jít ale i o chronický zánět kyčelního kloubu nebo o dlouhodobé onemocnění kloubních chrupavek. Z toho důvodu se nevyplatí tento tělesný signál, který se nejčastěji šíří z oblasti pánve a boků, ignorovat.

Bolest kyčelního kloubu – příznaky a projevy

Bolest kyčelního kloubu se může projevovat různými způsoby, což často přímo souvisí s tím, jaký za ní stojí důvod. Například bolest a otok po intenzivní pohybové aktivitě může znamenat přetížení svalů a úponů.

Také se může ale objevit:

  • Ztuhlost během pohybu
  • Bolest a ztuhlost, která se projevuje po delší době neaktivity
  • Pocit tepla
  • Zarudnutí
  • Zvýšená teplota
  • Otok
  • Silná bolest, která znemožňuje postavit se (nebo jinou činnost)
bolest kyčle příznaky projevy

Nejčastější příčiny bolesti kyčelního kloubu

V případě, že je bolest náhlá, ostrá a nemůžete se postavit ani hýbat, s největší pravděpodobností půjde o zlomeninu. Ta se často objevuje u starších lidí, kteří mohou nevědomky trpět osteoporózou, úraz se však může přihodit i při práci, při sportu a dalších běžných aktivitách.

Pocit tepla, teplota, zarudnutí, otok a podobně, zase může odkazovat na probíhající zánět v oblasti kyčelního kloubu. Může za ním být bursitida (zánět tíhového váčku), zlobit vás ale může i dna, v jejímž průběhu se do kloubů dostává kyselina močová. V neposlední řadě, na záněty kloubů může mít velký vliv i chronické onemocnění pohybového aparátu.

Artróza

Artróza je degenerativní onemocnění pohybového aparátu, na které v současné době neexistuje účinný lék. Lékaři tedy budou společně s vámi hledat cestu, jak zmírnit jeho progresi a komplikace, které jsou s ním spojené.

V průběhu artrózy dochází k degeneraci kloubní chrupavky, což vede k následnému poškození normální funkce kloubu. Výskyt tohoto onemocnění stoupá spolu s věkem.

co pomáhá na bolest kyčlí

Co pomáhá na bolest kyčelního kloubu?

Nyní se podíváme na to, jak uvolnit kyčelní kloub od bolesti a maximalizovat rozsah jejich pohyblivosti, takže se budete moci i při problémech věnovat svým obvyklým denním aktivitám.

Cviky na bolest kyčelního kloubu

Zkusit můžete například jednoduchý cvik s židlí. Dáte si židli před sebe a položíte na ni jednu nohu, tak, aby koleno nepředkračovalo špičky nohou. Ruce si můžete dát na stehno. Následně opatrně celé tělo předsunete dopředu, takže koleno nohy na židli bude mírně před palcem. Pohyb může jít tak daleko, dokud nezačnete cítit tlak v třísle. Posléze dojde k uvolnění a protahování. Každou nohu tímto způsobem cvičte čtyřikrát.

Ke cvičení můžete využít i svou postel. Položte se na bok, tak, aby byly nohy těsně u okraje postele. Spodní noha, která je na posteli, by se měla pokrčit a položit na postel, ta horní by měla být natažená (směrem dolů) a měla by se mírně zvednout vzhůru. Zvednutou nohu poté nechte padat dolů, během toho by se měl procítit a uvolnit vzniklý tah. V této poloze byste měli vydržet cca 10 vteřin. Špička natažené nohy by se neměla vytáčet dovnitř. Opět opakujte čtyřikrát na každou nohu.

Kloubní výživa

Spolu s výše uvedenými tipy vyzkoušejte i dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy. I když vás z některých chronických stavů nemůže vyléčit, dovede vhodně doplnit konzervativní léčbu. Sáhnout po ní ale mohou i sportovci a fyzicky pracující lidé, které zatím žádné výraznější potíže ještě netrápí.

Dobrou výživu poznáte podle toho, že v jejím složení najdete kolagen, kadidlovník pilovitý, glukosamin, chondroitin, MSM, vitamín C a další látky, které přispívají k normálnímu stavu pohybového ústrojí.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.