Jak poznat a řešit vodu v koleni?

Voda v koleni je termín, který zná sice z doslechu snad každý, málokdo si ale dovede jasně představit, jak tento zdravotní problém vzniká a jak se efektivně řeší. Jelikož navíc může ohrožovat všechny lidi nehledě na pohlaví a věk, je důležité vědět, jakými způsoby je možné se mu bránit.

Voda v koleni nemusí být technicky vzato voda, jaká nám teče doma z kohoutku. Místo vody tam může být i hnis nebo krev. Také může jít o nadměrnou produkci kloubní tekutiny, ke které může z nějakého důvodu dojít. Ve všech případech lze ale celkem jednoznačně říct, že ať už je v koleni jakákoliv ze všech myslitelných tekutin, obvykle tam nemá co dělat a její přítomnost způsobuje široké spektrum nejrůznějších potíží.

Hodně lidí si myslí, že voda v koleni souvisí s pohlavím, věkem či s intenzivní pohybovou zátěží, pravda je ale taková, že potíže s ní může mít prakticky každý z nás.

Jak ji poznat – příznaky

Vodu v koleni lze poznat poměrně bezpečně, protože vám o sobě dá vědět několika nepříjemnými příznaky, které vás mohou omezovat ve vašem každodenním životě.

Všimnout si můžete třeba:

  • Zvětšení jednoho kolene
  • Bolesti
  • Ztuhlosti
  • Špatné ohebnosti postižené nohy

Také můžete mít potíže se na bolavou nohu postavit, může se u vás při těžším průběhu objevit horečka a podobně.

Příčiny vody v koleni

Jak už bylo řečeno, za vodou v koleni se může schovávat náhle zvýšená produkce kloubní tekutiny. Celkem běžně ale může jít o projev přetížení kolene, o následek úrazu a nejrůznějších chorob pohybového ústrojí. (Včetně artrózy či nádoru.)

Voda v koleni po operaci

I když by se to správně dít nemělo, voda v koleni se může objevit i po operaci. Vzhledem k tomu, že došlo k narušení celistvosti kloubu, který se musí uzdravit, voda v koleni může být jednou z pooperačních komplikací.

Úraz a nadměrné zatížení

Pozor byste si měli dát i na úrazy kolen a na nadměrné zatížení těchto velkých kloubů, protože i jejich vlivem se může riziko vzniku vody v koleni zvýšit. Snažte se tedy dostatečně odpočívat a nezapomínejte na prevenci u lékaře, který může problém s vodou v koleni či s poškozením kolen snadno odhalit.

příčiny vody v koleni co pomůže

Co se s tím dá dělat?

Pokud jste v akutní fázi, lékař vám může napsat neschopenku. Také může provést takzvanou punkci, v jejímž průběhu vytáhne přebytečnou tekutinu z kolene jehlou. Tento zákrok není bolestivý a lidem s vodou v koleni přináší okamžitou úlevu. Pokud vás tedy při sledování jehly přepadne strach, dívejte se jinam. Za to případné chvilkové nepohodlí to rozhodně stojí.

Také se snažte své klouby příliš nepřetěžovat a snažte se předcházet úrazům, které by mohly přinést potíže s koleny v budoucnu. Jedním z nejdůležitějších tipů je i dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje komplex několika vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které přispívají k podpoře normální funkce pohybového aparátu.

Že v ruce držíte kvalitní přípravek poznáte podle toho, že v jeho složení objevíte:

  • MSM
  • Glukosamin
  • Chondroitin
  • Vitamín C
  • Kolagen
  • Kadidlovník pilovitý

A případně i další látky, které jsou důležité pro udržení normálního stavu kostní hmoty. (Například vitamín D, vitamín K, vápník a další.)

Některé z výše uvedených látek podporují normální pružnost a stav chrupavky, která je klíčová pro redukci tření a pro normální pohyblivost. Další zase mohou omezit vznik zánětů a zmírnit bolest. Vitamín C také chrání buňky před předčasným stárnutím a podporuje normální vstřebávání kolagenu.

Aby to ale fungovalo, je klíčové, abyste kloubní výživu užívali každý den a podle doporučeného dávkování. Ať už je vám dvacet, čtyřicet nebo šedesát, uvidíte, že vaše pohybové ústrojí tuto cílenou péči z vaší strany ocení.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.