Co jíst, aby byly klouby zdravé? 7 nejlepších potravin

Strava má na klouby větší vliv, než byste si možná pomysleli. Může například podpořit boj těla se záněty, které se mohou objevit v průběhu nějakého chronického onemocnění. Jaké potraviny pro zdravé klouby byste si měli dopřávat co možná nejčastěji?

To, co každý den jíme, má na zdraví našeho těla nemalý vliv. Některé látky se spojují například s normálním stavem kostí, s podporou imunitního systému či s dobrou náladou. Antioxidanty jsou také nesmírně důležité, protože pomáhají bojovat proti oxidativnímu stresu a předčasnému stárnutí.

Další látky, které se ve stravě obvykle vyskytují, mohou podpořit i růst svalové hmoty či normální stav kloubů. A právě na tyto potraviny byste se měli v rámci dodržování zdravého životního stylu primárně zaměřit.

Nejlepší potraviny pro zdravé klouby

potraviny na klouby

Tučné ryby

Prvním dobrým tipem je zvýšená konzumace tučných mořských ryb, které obsahují nenasycené mastné kyseliny Omega-3. Ty se tradičně spojují s podporou normálního stavu kardiovaskulárního systému, mozku a zraku, také se ale mohou podílet na redukci tělesných zánětů. Jako bonus navíc můžete očekávat zlepšení stavu pokožky a vlasů.

Česnek

Česnek platí za oblíbené dochucovadlo. I přesto, že je hodně aromatický, někteří ho považují za přírodní antibiotikum. Proto po něm nejčastěji sahají v dobách nachlazení. Jelikož má taktéž protizánětlivé účinky, může taktéž pomoci redukovat záněty v kloubech, které se mohou objevit například při artritidě a artróze.

Zázvor

Zázvor nepomáhá pouze se zvládáním sezónního nachlazení a žaludečních nevolností. Jeho pravidelné užívání může přispět i k redukci pociťovaných potíží, které se spojují s chronickými chorobami pohybového aparátu.

Brokolice

Pokud nepatříte mezi milovníky brokolice, možná byste měli svůj postoj k ní aktivně přehodnotit. Kromě toho, že se jedná o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, může vám nabídnout i pomoc při zvládání zánětů. Také se má za to, že konzumace brokolice může (díky obsaženým složkám) podpořit normální stav kostí.

Vlašské ořechy

Rozhodně ničemu neuškodíte ani v případě, že si čas od času dopřejete hrst vlašských ořechů. Připisuje se jim totiž schopnost redukovat záněty, které se tvoří v nemocných kloubech. Také vám ale pomohou na nervy.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce (jako jsou například borůvky) obsahuje hodně vitamínu C, který je klíčový pro podporu správné tvorby kolagenu, který je součástí chrupavek. Dále je doslova napěchované antioxidanty, které chrání tělo před předčasným stárnutím a před působením volných radikálů.

Grepy

To samé platí o grepech, které jsou sice na někoho možná trochu trpké, rozhodně ale mohou taktéž podpořit boj těla se záněty. Dále navíc obsahují spoustu vitamínu C, takže jsou důležité ze stejného důvodu, jako bobulovité ovoce.

co jíst na klouby

Myslete i na kloubní výživu

Zdravý a pestrý jídelníček je základ, nemělo by ale zůstat pouze u něj. Aby se klouby dočkaly skutečně komplexní péče, neměli byste zapomenout ani na dlouhodobé užívání vícesložkové kloubní výživy, která jim dodá vše, co potřebují pro svou normální funkci.

Ve složení dobrého přípravku na pohybový aparát se snažte najít:

  • Kolagen
  • Vitamín C
  • MSM
  • Glukosamin
  • Chondroitin
  • Kadidlovník pilovitý
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.