Jak vybrat nejlepší mast na klouby + účinky

Bolí vás klouby a nejraději byste je něčím namazali? Pokud ano, můžete narazit na jednu zásadní překážku. Jaké všechny masti na klouby existují? Co dovedou? A jaká z nich je nejlepší?

Bolavé klouby si nepřeje nikdo z nás. I tak se ale občas stane, že se to někde zadrhne a nemůžeme se hýbat tak, jako normálně. Aplikace masti na klouby navíc může být jedním ze způsobů, jak si udržet pohyblivost během konzervativní léčby vašeho zdravotního problému, protože může zlepšit její účinek.

Na trhu však existuje velké množství různě kvalitních produktů. Každý navíc působí dobře na něco trochu jiného. Jak tedy nešlápnout vedle a mít jistotu, že si při nákupu vyberete přesně to, co nejvíc potřebujete?

Jak fungují masti na klouby?

Masti na klouby mohou fungovat mnoha různými způsoby. Existují například takové, které působí proti zánětům a mohou zmírnit pociťovanou bolest při pohybu. Další zase mohou mít hřejivé nebo chladivé účinky, takže se dají použít buď při specifických problémech s klouby, nebo po sportování, kdy je možné je aplikovat například i na svaly.

Jak vybrat tu nejlepší?

jak vybrat nejlepší mast na klouby

Koňská mast

Koňská mast představuje klasiku, na kterou nedá řada lidí dopustit. V současné době se dá sehnat hřejivá koňská mast s rašelinou a chladivá verze koňské masti. Vybrat si tedy můžete na základě toho, jakého konkrétního účinku chcete během používání dosáhnout.

Nemusíte se ale bát. Koňská mast se nevyrábí z koní, ale z kaštanu koňského. Výhodou této masti může být podpora regenerace pohybového ústrojí.

Konopná mast

Dalším známým prostředkem, kterého v hojné míře využívají lidé, jež trpí chronickým onemocněním pohybového ústrojí, je konopná mast. Kromě toho, že může pozitivně působit na stav pohybového ústrojí, dobře udělá i vaší pokožce. Tím spíš, pokud trpíte ekzémem nebo jiným kožním problémem, který vyžaduje specifickou péči. Některé konopné masti obsahují chilli, které masti dodává hřejivý účinek.

Jírovcová mast

U mladších lidí jde o méně známého pomocníka, také se ale po něm rozhodně vyplatí podívat. Jírovcová mast se dá používat na záda a na klouby při zhoršené pohyblivosti. (Třeba při onemocnění artrózou.) Také ale působí na namožené svaly. V některých mastech je kromě jírovce i komplex dalších bylinek. Používá se například v kombinaci s jalovcem a tymiánem.

Kostivalová mast

Na mušce byste měli mít i kostival, který si taktéž dovede s bolavým pohybovým ústrojím hravě poradit. Má hojivé účinky a dá se aplikovat jak na klouby, tak na svaly. Jeho složení také pomáhá s ochranou a hojením kůže. Po aplikaci by se však nemělo chodit na přímé slunce.

Kafrová mast

V neposlední řadě také vyzkoušejte kafrovou mast, který se může kombinovat třeba i s levandulí a rozmarýnem. Kafr podporuje hojení ran a může ulevit od bolesti, kterou způsobuje revma. Také může působit jako mírné lokální anestetikum.

nejlepší mast na bolavé klouby

Na co dalšího nezapomínat?

I když je aplikace mastí na klouby prospěšná, zapomínat by se nemělo ani na dobrou vnitřní výživu, která dodá kloubům co potřebují přímo zevnitř. Je ale důležité, aby kvalitní kloubní výživa obsahovala komplex navzájem se doplňujících látek a aby se užívala dlouhodobě v přesně stanoveném množství.

Jelikož i přípravků na klouby je na trhu spousta, orientujte se podle složení, které by mělo obsahovat:

  • Kolagen
  • Vitamín C
  • MSM
  • Glukosamin
  • Chondroitin
  • Kadidlovník pilovitý

A případně i další látky na pohybové ústrojí.

Kloubní výživu mohou navíc užívat i aktivní sportovci, fyzicky pracující lidé a další jedinci, kteří přes den například zvedají těžká břemena. (Což mohou být i děti.) Nemusíte ji tedy nechávat až na později.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.